De kracht van omdenken: verander je mindset (video)

In de vorige les hebben we het belang van veerkracht besproken om mee te bewegen met verandering. Wil je goed omgaan met verandering, dan heb je ook een positieve instelling nodig.

 

Je kunt je hersenen namelijk trainen om positiever te reageren op verandering. Door te oefenen met positief denken train je je vermogen om stand te houden in onverwachte, uitdagende situaties.

Wat is positief denken?

In de volgende video bespreekt Kim: 

Dat positief denken geen vaste karaktertrek is, maar een skill die je kunt leren

Hoe de manier waarop je tegen jezelf praat je denkpatroon beïnvloedt

Positieve praat in de praktijk


Om te oefenen met net zo tegen jezelf praten als tegen vrienden of familie, hebben we een hand-out voor je gemaakt. Klik op de knop rechts om de oefening te downloaden:

Oefening

Zo leer je positiever tegen jezelf te praten

Meer tips om je positieve denkpet op te zetten:

1. Dankbaarheid

Neem de tijd om stil te staan bij het goede in het leven, groot of klein. Dat kan een warme kop koffie zijn, een goed gesprek, mooi uitzicht onderweg of een zonnige dag. Focussen op de goede dingen leidt je aandacht af van negativiteit, en vergroot zo gevoel van geluk of tevreden zijn.

2. Acceptatie

Laat oordelen over jezelf en verzet tegen wat er gebeurt los. Probeer in plaats daarvan de situatie te accepteren zoals die is. Zo kom je uit de vechtstand – en houd je meer rust en energie over (om te te focussen op dingen waar je wel controle over hebt).

3. Zelfcompassie

Wees aardig voor jezelf. Als je het al moeilijk hebt, wil je het jezelf niet nóg moeilijker maken. Praat tegen jezelf zoals je tegen een vriend zou praten: begripvol en met medeleven. Zacht zijn voor jezelf helpt je om moeilijke situaties makkelijker door te komen.

4. Sta open voor humor

Geef jezelf toestemming om te lachen en lol te hebben, zelfs (of juist) in moeilijke tijden. Probeer de humor van het leven in te zien en bewust te lachen. Zo verlaag je de spanning in je lichaam.

5. Visualiseer

Wanneer je je een positieve situatie voorstelt, maken je hersenen nieuwe zenuwbanen aan, alsof je het echt meemaakt. Dus als je regelmatig oefent met het visualiseren van een fijne situatie, train je je hersenen om automatisch positiever te reageren wanneer ze een situatie herkennen die ook maar iets weg heeft van de voorstelling in jouw hoofd.

 

🙏 In de volgende les gaan we verder met mindfulness, en hoe dat je kan helpen om beter bestand te zijn tegen verandering.