Omgaan met Zelftwijfel: 5 Vormen van het Imposter Syndrome
Laten we meteen de pleister eraf trekken en je een paar moeilijke vragen stellen: Hoe vaak twijfel je aan jouw capaciteiten, ondanks je successen en je harde werk? Betrap je jezelf er wel eens op dat je je leven vergelijkt met dat van anderen en je je niet goed genoeg voelt? En hoe zit het met dat vervelende stemmetje in je achterhoofd dat je vertelt dat je niets bijzonders hebt gedaan, zelfs wanneer je weet dat je jouw prestaties hebt verdiend?
Als dit je bekend klinkt, kunnen we je één ding vertellen: je bent niet de enige. We twijfelen allemaal wel eens aan onszelf. Maar voor sommigen zijn deze gevoelens aanhoudender. Dit is waar het Imposter Syndrome om de hoek komt kijken.
Wat is het Imposter Syndrome?
Het Imposter Syndrome, of ‘bedriegerssyndroom’, is een veelbesproken onderwerp binnen mentaal welzijn. (Lees het artikel dat wij er eerder over schreven hier). In een notendop is het een veelvoorkomend psychologisch verschijnsel waarbij mensen twijfelen aan hun capaciteiten en bang zijn door de mand te vallen. Het gaat hand in hand met gevoelens van onzekerheid en de overtuiging dat succes het resultaat is van geluk in plaats van eigen kwaliteiten. Ondanks hun prestaties hebben mensen met het imposter syndroom vaak het gevoel dat ze hun succes niet verdienen.
Verschillende vormen van het Imposter Syndrome (en hoe je ermee omgaat)
Volgens onderzoekers en professionals op het gebied van psychologie kunnen mensen die het imposter syndroom ervaren, worden ingedeeld in vijf hoofdgroepen, elk met zijn unieke kenmerken. Deze vijf hoofdgroepen – ook wel ‘Imposter Syndrome persoonlijkheden’ – zijn:
1. De Perfectionist: Bij deze vorm van het imposter syndroom heb je een overmatige behoefte aan perfectie en en ben je niet in staat om fouten maken te accepteren. Wanneer je deze vorm van het imposter syndroom ervaart, heb je het gevoel dat je niet goed genoeg bent tenzij je 100% van je doelen behaalt.
Als je jezelf hierin kent:
- Beoefen zelfcompassie; wees mild en begripvol naar jezelf wanneer je fouten maakt. “Bevraag de overtuiging ‘alleen perfect is goed genoeg’”, zegt psycholoog Eva Rüger. “Is dit echt een behulpzame overtuiging? Of kun je een meer realistische en behulpzame overtuiging voor jezelf formuleren?
- Zet realistische en haalbare doelen en vier onderweg de kleine overwinningen
- Herinner jezelf eraan dat perfectie nodig noch haalbaar is en dat fouten maken onderdeel is van het leerproces. Fouten maken helpt je om te groeien.
2. De Superheld: Bij deze vorm van het imposter syndroom ervaar je een overmatige behoefte om jezelf te bewijzen, vaak gedreven door de angst om door de mand te vallen (i.e., als ‘bedrieger’ ontmaskerd te worden). Wanneer je deze vorm van het imposter syndroom ervaart, kun je het gevoel hebben dat je beter moet zijn dan de rest om geaccepteerd te worden.
Als je jezelf hierin kent:
- Onthoud dat externe validatie niets zegt over jouw eigenwaarde.
- Vind andere manieren om jouw identiteit te definiëren dan ‘succes’
- Stel grenzen en leer “nee” zeggen wanneer het nodig is.
3. De Solo: Deze vorm van het imposter syndroom wordt gekenmerkt door de angst om hulp te zoeken of om hulp te vragen. Wanneer je dit ervaart, kun je het gevoel hebben dat je alles alleen moet doen en dat hulp vragen betekent dat je niet waardevol bent.
Als je jezelf hierin kent:
- Word je bewust van negatieve gedachten over om hulp vragen en daag ze uit. Is er een andere manier om over om hulp vragen na te denken?
- Creëer een supportsysteem. Omring je met vrienden, familie en collega’s die je kunt vertrouwen en op wie je kunt terugvallen.
- Oefen met taken en verantwoordelijkheden delegeren en herinner jezelf eraan dat je anderen nodig hebt om grote doelen te bereiken.
4. Het Natuurlijke Genie: Wanneer je deze vorm van het imposter syndroom ervaart geloof je dat succes vanzelf moet komen en dat tijd en energie steken in het bereiken van succes een teken is dat je niet goed genoeg bent. Wanneer je dit ervaart, kun je het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent omdat je hard hebt moeten werken voor je succes.
Als je jezelf hierin kent:
- Herinner jezelf eraan dat succes inspanning vraagt en dat het goed is om tijd te steken in het behalen van je doelen.
- Praat met anderen en deel je uitdagingen en zorgen. Je zult ontdekken dat zelfs experts ergens moesten beginnen.
- Omarm het proces en richt je aandacht op de reis, niet alleen op de bestemming.
5. De Expert Impostor: Deze vorm van het imposter syndroom wordt gekenmerkt door het gevoel dat je een bedrieger bent in een specifiek veld of vakgebied, ondanks dat je voldoende kwalificaties en ervaring hebt.
Als je jezelf hierin kent:
- Herinner jezelf eraan dat het normaal is om Imposter Syndrome te ervaren in een nieuw (werk)veld of vakgebied.
- Zoek een mentor of begeleiding van iemand die meer ervaring in het (werk)veld/ vakgebied heeft dan jij.
- Blijf leren. Dit zal je helpen om meer vertrouwen te krijgen in jouw vakgebied.
Het is belangrijk op te merken dat de verschillende vormen van het imposter syndroom elkaar kunnen overlappen en dat het niet ongewoon is dat iemand meerdere vormen tegelijk ervaart. Iemand kan zich bijvoorbeeld een ‘Natuurlijke Genie Imposter’ voelen, maar ook een sterke behoefte hebben aan perfectie en bang zijn om hulp te vragen.
Inzicht in de verschillende vormen van het Imposter Syndrome kan helpen je eigen ervaringen beter te begrijpen en effectieve strategieën te vinden om met deze gevoelens om te gaan en ze te overwinnen.
Hier zijn nog een paar praktische tips om je te helpen omgaan met zelftwijfel:
1. Erken dat het gevoel om door de mand te vallen een normaal gevoel is. Veel mensen ervaren het, en het betekent niet dat je zwak bent of dat je niet goed genoeg bent.
2. Praat met iemand over je gevoelens. Met een vriend, familielid of psycholoog over je gevoelens praten kan helpen om perspectief te krijgen en te zien dat je niet alleen bent in je uitdagingen en twijfels.
3. Schrijf je prestaties op. Maak een lijst van alle dingen die je hebt bereikt, zodat je erop terug kunt komen wanneer je je onzeker voelt of aan jezelf twijfelt. Zo herinner je jezelf aan je sterke punten en capaciteiten.
4. Beoefen dankbaarheid. Waardeer wat je hebt en wat je trots maakt op jezelf. Wanneer we ons niet op ons best voelen, concentreren we gemakkelijk op wat we niet hebben. Maar onze aandacht richten op hoe ver we zijn gekomen kan ons helpen ons perspectief te veranderen. Heb je een oppepper nodig? Probeer onze geleide meditatie voor positieve energie.
“Omarm het leven als een leerproces waarin twijfels en ontwikkeling, uitdagingen en groei deel uitmaken van de reis”, zegt Eva. “We zullen nooit helemaal van onze twijfels afkomen, maar met een beetje oefening kunnen we leren twijfel accepteren en/ of er anders op reageren.”
Maskers af
Het Imposter Syndrome is iets wat de meesten van ons gedurende ons leven een keer ervaren. De gevoelens en gedachten die daarbij horen overwinnen is een proces en het is niet altijd gemakkelijk. Maar, gedachten blijven gedachten. Ze definiëren ons niet en zijn geen permanente toestand.
Neem de tijd om je prestaties te erkennen, omring jezelf met ondersteunende mensen en vergeet niet je te richten op zelfbewustzijn en zelfcompassie. Laat het imposter syndroom je niet tegenhouden om je volledige potentieel te bereiken. Jouw succes is geen toevalstreffer; het is het resultaat van hard werken en vastberadenheid.
💡 Professionele begeleiding zoeken kan een waardevolle stap zijn in het overwinnen van het imposter syndroom. Een psycholoog kan je helpen onderliggende oorzaken van deze imposter gevoelens te identificeren, een persoonlijk plan om ermee om te gaan te ontwikkelen, en je gedurende het hele proces ondersteunen.