Werkt streven naar geluk averechts? Nieuw onderzoek naar mentale gezondheid suggereert van wel

2 sep ‘22
3 min
Zingeving
Arianna Freni

Maakt het streven naar geluk je juist verdrietiger in plaats van blijer? Een recent onderzoek introduceert de geluksparadox en legt uit waarom het obsessief zoeken naar geluk er voor kan zorgen dat je dit geluk juist niet bereikt.

 

We verlangen allemaal iets anders in het leven en onze ambities verschillen. Toch hebben we één ding gemeen: simpelweg gelukkig willen zijn. Of je dit nu bereikt door een succesvolle carrière na te streven, veel te reizen, of juist je sociale leven op één te zetten, maakt niet uit. Maar volgens een nieuw gepubliceerd onderzoek in Current Opinion in Behavioral Sciences heeft ons constante streven naar geluk vreemd genoeg een tegenovergesteld effect. We voelen we ons er juist minder gelukkig door.

 

Waar gaat het onderzoek over?

 

Onderzoekers Zerwas en Ford onderzochten hoe het najagen van geluk onze mentale gezondheid zowel op korte als lange termijn negatief kan beïnvloeden.

 

In het onderzoek las een groep deelnemers een verzonnen krantenartikel waarin de waarde van geluk werd aangeprezen. Een tweede groep las een krantenartikel dat niets met geluk te maken had. Alle deelnemers kregen vervolgens een filmpje te zien.

 

Na het bekijken van het filmpje bleek uit de resultaten dat de groep die werd aangezet om geluk te waarderen zich minder gelukkig voelde in vergelijking met mensen uit de andere groep. 

 

Wat is de valkuil?

 

Deze ‘geluksparadox’ suggereert dat het teveel concentreren op gelukkig zijn er juist voor zorgt dat we makkelijker teleurgesteld raken als we ons niet zo gelukkig voelen als we hadden gehoopt. 

 

Met andere woorden: soms werken lagere verwachtingen in ons voordeel. Als we onze emoties accepteren zoals ze komen, hebben we een grotere kans om ons echt gelukkig te voelen.

 

Heroverweeg je aanpak

 

De onderzoekers leggen uit dat mensen de neiging hebben om geluk op twee verschillende manieren te benaderen:

  • “Aspireren naar geluk”, waarbij geluk een levensdoel is;

 

  • “Bezorgdheid over geluk”, waarbij de zorgen of we wel gelukkig genoeg zijn onze werkelijke geluksniveaus overschaduwen;

De eerste benadering is relatief onschadelijk. De tweede benadering staat juist in de weg voor het bereiken van geluk, omdat het leidt tot negatieve gevoelens en constante teleurstellingen. 

 

Bovendien geeft de samenleving ons vaak het valse idee dat geluk altijd aanwezig moet zijn om ons goed te voelen. Onderzoek wijst echter anders uit. Door iedere emotie, positief of negatief, te accepteren, kunnen we uiteindelijk een leven leiden vol met voldoening en voelen we ons over het algemeen gelukkiger.  

 

Bekijk onze masterclass over het vinden van alledaags geluk: How To Find Everyday Happiness

 

Laat het los

 

Hier zijn enkele belangrijke punten die helpen als je het gevoel hebt vast te zitten in de vicieuze cirkel van de zoektocht naar geluk:

 

1. Concentreer je op de dagelijkse, positieve dingen. Waardeer de kleine dingen om je heen: koester je omgeving, de gesprekken met je dierbaren, de kleuren van de natuur en de geur van vers brood. Herinner jezelf eraan om deze kleine dingen niet als vanzelfsprekend te beschouwen.

 

2. Negeer en veroordeel je negatieve gevoelens niet. Accepteer ze en kijk ze na terwijl ze wegvloeien.

 

3. Ga in gesprek met een therapeut of psycholoog om te praten over jouw situatie en uitdagingen en zo samen de beste aanpak te vinden voor jou.

 

4. Beoefen mindfulness en leer hoe je al je gevoelens kunt accepteren zoals ze zijn. Het vermindert de druk naar het streven naar geluk. Probeer het eens met één van onze psychologen of in een geleide meditatie