Maakt het streven naar geluk je juist verdrietiger in plaats van blijer? Een recent onderzoek introduceert de geluksparadox en legt uit waarom het obsessief zoeken naar geluk er voor kan zorgen dat je dit geluk juist niet bereikt.
We verlangen allemaal iets anders in het leven en onze ambities verschillen. Toch hebben we één ding gemeen: simpelweg gelukkig willen zijn. Of je dit nu bereikt door een succesvolle carrière na te streven, veel te reizen, of juist je sociale leven op één te zetten, maakt niet uit. Maar volgens een nieuw gepubliceerd onderzoek in Current Opinion in Behavioral Sciences heeft ons constante streven naar geluk vreemd genoeg een tegenovergesteld effect. We voelen we ons er juist minder gelukkig door.
Waar gaat het onderzoek over?
Onderzoekers Zerwas en Ford onderzochten hoe het najagen van geluk onze mentale gezondheid zowel op korte als lange termijn negatief kan beïnvloeden.
In het onderzoek las een groep deelnemers een verzonnen krantenartikel waarin de waarde van geluk werd aangeprezen. Een tweede groep las een krantenartikel dat niets met geluk te maken had. Alle deelnemers kregen vervolgens een filmpje te zien.
Na het bekijken van het filmpje bleek uit de resultaten dat de groep die werd aangezet om geluk te waarderen zich minder gelukkig voelde in vergelijking met mensen uit de andere groep.
Wat is de valkuil?
Deze ‘geluksparadox’ suggereert dat het teveel concentreren op gelukkig zijn er juist voor zorgt dat we makkelijker teleurgesteld raken als we ons niet zo gelukkig voelen als we hadden gehoopt.
Met andere woorden: soms werken lagere verwachtingen in ons voordeel. Als we onze emoties accepteren zoals ze komen, hebben we een grotere kans om ons echt gelukkig te voelen.
Heroverweeg je aanpak
De onderzoekers leggen uit dat mensen de neiging hebben om geluk op twee verschillende manieren te benaderen: