Deze tips helpen om (opnieuw) de balans voor jezelf te vinden als werkende ouder.
Als de rest het kan, kan jij het ook
Je hebt er geduldig op gewacht. Negen maanden lang. In de tussentijd heb je je mentaal voorbereid op de verandering, maar nu begint het pas echt. Je moet wennen aan een ander leven met nieuwe verantwoordelijkheden, minder tijd voor jezelf en hoogstwaarschijnlijk wat minder slaap. En in de tussentijd mag je de ballen hooghouden in je werkende leven. Hoe doe je dat?
Allereerst is het goed om te beseffen dat je niet de eerste ouder bent die dit meemaakt. Veel vaders en moeders gingen je voor en vonden de balans die voor hen werkt. En ook jij gaat die vinden, ook al zie je ‘m op dit moment misschien nog niet. Zelfcompassie is daarvoor het sleutelwoord.
Vind het juiste evenwicht tussen je twee rollen
“Twee rollen vervullen, die van ouder en van professional op werk, is een kwestie van het vinden van het juiste evenwicht”, vertelt psycholoog Soesja Vogels. “Zowel thuis als op het werk aanwezig willen zijn, is bewonderenswaardig, maar brengt de nodige uitdagingen met zich mee.”
Wat vooral belangrijk is, is om niet te streng te zijn voor jezelf. Soesja: “Er zijn genoeg ouders die zich gestrest of schuldig voelen omdat ze niet genoeg tijd besteden aan hun werk of gezin. Zonde, want deze stress en zorgen kosten je energie die je niet aan je werk of je kind kunt besteden.”
Ga daarom op zoek naar een ritme dat werkt voor jou. En zie het als een proces. De kans is groot dat je niet in één keer een ideaal ritme vindt. Dat komt met vallen en opstaan. Je leert door te doen én door te falen.
6 principes voor een balans die werkt voor jou
De onderstaande tips helpen je om een balans te vinden die voor jou werkt. Met als belangrijkste take-away: praat erover. Met je manager, met andere ouders, vrienden en familie. En doe vervolgens wat goed voelt voor jou.
1. Geef jezelf de tijd
Als je net vader of moeder bent geworden, moet je aan je nieuwe leven wennen. Er verandert veel. Je krijgt een andere rol als persoon, leert dingen over jezelf die je nog niet wist en hebt minder tijd voor zaken die je ook belangrijk vindt.
Geef jezelf de tijd om die nieuwe balans te vinden. En met tijd bedoelen we ook tijd: dit kan gerust een jaar (of langer) duren. En dat is oké.
2. Weet wat belangrijk is voor jou
Wees je ervan bewust dat het simpelweg niet kan om je volledige ‘oude’ leven naast je nieuwe gezinsleven te blijven leiden. Het stellen van prioriteiten helpt je om tijd te besteden aan de dingen die belangrijk zijn voor jou.
Als jij weet waar je wel en geen energie aan wilt besteden, maakt dat het makkelijk om keuzes te maken en een fijne balans te creëren.
Wat je daarbij kan helpen? Vraag jezelf af hoe jij jouw tijd wil verdelen over je gezin, je werk, je sociale leven en jezelf. En wees realistisch. Benoem één ding wat je belangrijk vindt per pijler en focus je daarop. Vind je sporten belangrijk of is het toch de vrijdagavond met vrienden?
Het is aan jou om te bepalen wat je belangrijk vindt en om hier daadwerkelijk tijd voor te maken. Wil je graag de kleine naar de opvang brengen? Maak dit bespreekbaar op werk. Vind je het belangrijk om drie keer per week te sporten? Maak hier afspraken over met je partner.
3. Wees transparant op je werk
We schreven het hiervoor al, maar praat erover. Ook op werk. Als jij de behoefte voelt om bijvoorbeeld meer tijd met je baby door te brengen, kaart dit dan aan bij je manager en/of collega’s.
Samen kun je ontdekken wat de beste manier is om jouw twee rollen te combineren en goed te blijven presteren op werk. Vind een werkwijze waarop je efficiënt kunt werken én een goede vader of moeder kunt zijn.
4. Deel je tijd flexibel in
Als je werk het toelaat, kun je overwegen om je werktijden aan te passen. Werk een paar uren minder of probeer je tijd flexibel in te delen. Werk een paar keer per week vanuit huis of in de avonduren om een betere balans te vinden tussen werk en gezin.
En vergeet niet: ook dit komt met trial and error. Misschien lijkt het een geweldig idee om te werken als de baby op bed ligt, maar blijkt in de praktijk dat je hierdoor te laat naar bed gaat.
Ontdek wat werkt en hou je collega’s op de hoogte. Wel zo fijn als ze weten wanneer ze je kunnen bereiken.
5. Leef gezond
Misschien een open deur, maar niet minder relevant. Want genoeg bewegen en gezond eten, is niet altijd even makkelijk als werkende ouder. Het kost immers tijd en energie om voor jezelf te zorgen en die tijd besteed je misschien liever aan je baby.
Maar onthoud dat je pas goed voor een ander kunt zorgen, als je goed voor jezelf zorgt. Eet daarom gezond, probeer iedere dag te bewegen (ga bijvoorbeeld wandelen met je kindje) en vergeet niet om je rust te pakken zodra je kunt.
6. Vorm samen een team
Wat doe je als je op werk een project moet leiden? Je zorgt dat je de juiste mensen en middelen om je heen hebt om het project succesvol af te ronden. Je vertrouwt op elkaar en fungeert als een team.
Thuis geldt dit net zo. Door te praten met elkaar, rollen te verdelen en hulp in te schakelen waar nodig, weet je wat je wanneer aan elkaar hebt.
Jij en je partner vormen een team en delen verantwoordelijkheden. En blijf met elkaar communiceren, want dat is de sleutel tot succes.
Haal inspiratie uit de mensen om je heen
Zoals we eerder al zeiden, ben je niet de eerste persoon op aarde die het werkende leven met het opvoeden van een kindje combineert.
Er zijn zat anderen die door hetzelfde proces zijn gegaan als jij nu doet. En het mooie is: iedereen ervaart dit anders en je kunt van al die ervaringen leren.
Praat met vrienden en kennissen over hun uitdagingen en successen op het gebied van ouderschap. Stel vragen en wees nieuwsgierig. Je hoeft het echt niet allemaal zelf uit te vinden.
Zijn er toch nog obstakels op de weg die het jou lastig maken om te kunnen genieten van jouw beide rollen? Je kunt altijd met een psycholoog op zoek gaan naar de beste manier om met jouw uitdagingen op het gebied van ouderschap om te gaan.