Uitstelgedrag is menselijk
Je zit al weken tegen die ene taak aan te hikken. Mañana, mañana… Morgen weer een dag, toch? Een keer iets voor je uitschuiven is niemand vreemd, uitstelgedrag is volkomen menselijk.
Bovendien is af en toe de boel de boel laten helemaal zo erg nog niet. Echter, twintig procent van de mensen vertoont chronisch uitstelgedrag, ook wel: procrastinatie genoemd. Afgeleid van het Latijnse werkwoord procrastinare dat ’tot morgen opschuiven’ betekent.
Wanneer je last hebt van chronisch uitstelgedrag is het belangrijk om dit onder de loep te nemen. Het raakt alle vlakken in je leven en kan zorgen voor gevoelens van stress, schuld, falen, angst en depressiviteit. Ook kan het invloed hebben op de relaties met de mensen om je heen.
Waarom stellen we uit?
Psychologisch onderzoek laat zien dat chronische uitstellers bepaalde karaktertrekken gemeen hebben, en dat het niet ‘slechts’ een kwestie is van luiheid of slecht timemanagement. Daarom is ‘gewoon doen’ ook makkelijker gezegd dan gedaan. Was het maar zo simpel.
Met name impulsiviteit blijkt sterk gelinkt aan uitstelgedrag. Wanneer je een impulsief persoon bent, heb je moeite met plannen. En áls het je dan al is gelukt aan een taak te beginnen, raak je snel afgeleid. De aandacht voor de to-do-list schuift dan al snel naar de achtergrond.