Waarom een open bedrijfscultuur voor een gezonde werkvloer zorgt

19 apr ‘21
4 min
Myrthe Weijschedé
gezonde-werkvloer

Een open cultuur, waarin zowel successen als uitdagingen gedeeld kunnen worden, draagt bij aan de veerkracht en gezondheid van je medewerkers. Waarom is een open werkklimaat zo belangrijk? OpenUp-founder en GZ-psycholoog Gijs Coppens legt uit.

 

Werknemers waarderen een open organisatiecultuur

 

Een open cultuur draagt bij aan een gezonde werkvloer. Wanneer medewerkers zich gehoord voelen, zich veilig voelen om feedback te delen en het gevoel hebben dat ze intern over hun mentale hulpvragen kunnen praten, neem je een hoop onnodige druk en werkstress weg. Dit is bevorderlijk voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van medewerkers.

Waar veel organisaties een open cultuur nastreven, is de ervaring van veel medewerkers in de praktijk toch anders. Het overgrote deel (80%) van alle werknemers vindt het belangrijk dat een organisatie transparant en open is als het aankomt op het delen van cijfers, beslissingen en strategie. Toch vindt nog niet eens de helft (44%) dat dit het geval is binnen de organisatie*.

 

5 Redenen waarom een open bedrijfscultuur voor een gezonde werkvloer zorgt

 

Openheid op de werkvloer is iets wat vanuit HR en management continu om aandacht vraagt. GZ-psycholoog Gijs Coppens deelt vijf redenen voor het nut en belang van van een open werkklimaat ter bevordering van de fysieke en mentale gezondheid van je medewerkers.

 

1. Openheid verhoogt vertrouwen en betrokkenheid

 

Binnen een open werkcultuur is er goede communicatie tussen werknemers onderling en met het management. Het delen van persoonlijke situaties en mentale hulpvragen vergroot het vertrouwen en de betrokkenheid onderling en in het bedrijf. Dit zorgt voor sterkere sociale connecties.

Samenwerking en werkprocessen zullen beter verlopen wanneer collega’s van elkaar weten wat er speelt en wat ze kunnen vragen of verwachten. Dit voorkomt onnodige spanning en stressgerelateerde klachten bij medewerkers.

 

2. Openheid helpt verzuim en uitval voorkomen

 

We brengen het grootste deel van onze tijd door op werk, dus het is onoverkomelijk dat medewerkers privésituaties meenemen naar de werkvloer. Dit kan (grote) impact hebben op het functioneren. Door te delen wat er speelt en sociale steun te vinden bij collega’s en het management, bevordert dit zowel het fysieke als mentale welzijn van medewerkers.

Openheid speelt ook een grote rol bij het verminderen van stress en het werkt preventief tegen burn-out. Als je niet kunt delen waarmee je zit – of dat nu werkgerelateerd is of persoonlijk – kan je lichaam vast gaan zitten, het gaat letterlijk verkrampen. Openlijk delen lucht op en zorgt zowel voor fysieke ontspanning als mentale verlichting (van piekergedachten). 

 

3. Openheid draagt bij aan diversiteit en inclusiviteit

 

Een open, ‘social justice’, werkklimaat is voor HR-professionals één van de grootste uitdagingen van 2021. Door intern verschillende onderwerpen bespreekbaar te maken, laat je als bedrijf zien dat iedereen welkom is en in zijn of haar waarde wordt gelaten.

Zo draag je niet alleen bij aan een ontspannen werksfeer en medewerkers die goed in hun vel zitten, maar ook aan de diversiteit en inclusiviteit binnen je organisatie.

 

4. Openheid draagt bij aan persoonlijke ontwikkeling

 

Wanneer je open kunt zijn over mentale hulpvragen, ga je actief aan de slag met het verwerven van meer inzicht en kennis over jezelf. Je reflecteert op je eigen acties, gedachten en keuzes: een enorm sterke tool om meer zelfvertrouwen op te bouwen en jezelf verder te ontwikkelen.

Je kijkt terug naar acties uit het verleden om deze in de toekomst anders, beter of effectiever aan te pakken. Meer inzicht in jezelf draagt er bovendien aan bij dat je eerder je grenzen aangeeft en zo beter voor je eigen gezondheid zal zorgen.

 

5. Openheid zorgt voor meer plezier en verbinding

 

Werk is zoveel meer dan alleen iets wat brood op de plank brengt. Het is wat we elke dag doen en wat ons – als het goed is – zelfontplooiing, plezier en vaak zelfs mooie vriendschappen oplevert.

Het geluk dat we op werk ervaren, draagt bij aan onze algemene gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Dit is alleen mogelijk wanneer er binnen de organisatie open met elkaar omgegaan wordt en er voldoende ruimte is om dingen te delen. 

 

OpenUp voor bedrijven

 

Wil je meer leren hoe je een open bedrijfscultuur stimuleert en onderhoudt? Download dan hier het e-book.

 

Wil je weten wat OpenUp voor jouw bedrijf kan betekenen? Lees er alles over via onderstaande knop.

 

OpenUp voor bedrijven

 

Opmerkingen of vragen naar aanleiding van het in dit artikel genoemde onderzoek? Of een andere vraag? Je kunt altijd mailen naar team@openup.care.

 

* Bron: https://www.hrpraktijk.nl/topics/leiderschap-management-development/nieuws/werknemers-willen-meer-openheid-op-de-werkvloer