Vakantie: vrij van verplichtingen. Hoe kom je nou echt tot rust?

25 feb ‘21
5 min
Stress en piekeren

Of je nu een vakantie hebt geboekt in ons eigen kikkerlandje, thuis blijft of op avontuur gaat in Europa, uiteindelijk wil je ontspannen terugkomen van een vakantie.


Toch is het voor velen van ons nog best lastig om de stress van het (werk)leven los te laten. Hoe koppel je nou echt los? Hoe kun je nou echt ontspannen na zo een bewogen periode? Onze psychologen geven tips!

 

Ontdek ook ☀️ Het vakantiegevoel vasthouden: zo doe je dat

 

 

1. Plan je vakantie op tijd

 

Een goede start is het boeken van de vakantie zelf. Het heeft voordelen als je je vakantie niet op het laatste moment, maar al wat eerder boekt!

 

Weten dat je vakantie in het verschiet ligt, maakt een mens namelijk gelukkig. Misschien herken je dat je in deze weken het gevoel hebt nét wat extra aan te kunnen op bijvoorbeeld je werk, omdat je iets heel moois in het vooruitzicht hebt. Je kunt dan mooi genieten van de voorpret. Als het moment eenmaal echt dichtbij is, kun je verdergaan met voorbereiden.

 

2. Goede voorbereiding

 

Echt kunnen ontspannen in je vakantie begint met een goede voorbereiding. Het is handig als je je werkzaamheden (zover mogelijk) hebt overgedragen aan je collega’s en een ‘out of office’ bericht hebt ingesteld.

 

Plan je vakantie na het weekend, zo hoef je niet tot de allerlaatste dag voor je vertrek met werk bezig te zijn. Zo gun je jezelf een paar dagen om alvast los te komen. Veel thuisgewerkt de afgelopen periode? Zorg dan dat je werkspullen (laptop, telefoon, agenda) uit het zicht liggen, zodat je er minder mee wordt geconfronteerd.

 

3. Neem de tijd

 

Mensen zijn gewoontedieren, wat maakt dat we tijd nodig hebben om te wennen aan verandering. Dat geldt ook voor vakantie. Het is niet gek als je de eerste drie dagen van je vakantie nog eens denkt aan je werk.

 

Je brein heeft namelijk wat tijd nodig om van de actiemodus in de ruststand te komen. Merk de gedachten op en herinner jezelf eraan dat het nu tijd is voor rust en ontspanning. Het helpt ook om eens per jaar een wat langere vakantie te nemen van minimaal twee weken. Zo kun je echt even goed uitchecken van je werk.

 

4. Van plannen naar ontspannen

 

Het kan zijn dat je je vakantie vast lekker aan het vol plannen bent. Als dit iets is waar jij van opleeft, dan houden we je niet tegen! Merk je dat het iets is wat meer móét van jezelf en wat niet bijdraagt aan ontspannen, vraag jezelf dan nog eens af of dit echt nu móét.

 

Als je thuis blijft tijdens de vakantie is het heel verleidelijk om je tijd te besteden aan dingen die je al tijden wilde doen: de tuin opknappen, een grote schoonmaak. Bedenk ook hierbij: ontspan ik hier echt van? Probeer in je vakantie alleen (of vooral) dingen te doen die je echt leuk vindt. Activiteiten waar je van ontspant of energie van krijgt. Het is vakantie, dus je móét niet, je mág.

 

5. Ontdek jouw manier van ontspannen

 

Ontspannen is voor iedereen anders. De één koppelt los door in de zon te liggen met een boek en niets te doen. De ander zit zichzelf dan verschrikkelijk in de weg. Sommige mensen ontspannen juist door actief bezig te zijn en op te gaan in iets wat ze leuk vinden, zoals sport of muziek.

 

Het is allemaal goed, het is immers jouw vakantie! Het is een mooie tijd om te experimenteren met ontspannende activiteiten. Zo ontdek je je eigen manier van ontspanning. Misschien kun je één van deze ontspanningsactiviteiten vaker inplannen als je weer aan het werk bent?

 

6. Mag je telefoon ook even vakantie?

 

Er zijn vandaag de dag veel afleiders in ons midden die het moeilijk kunnen maken echt te leven in het hier en nu. Je werktelefoon uitzetten tijdens je vakantie is natuurlijk een goede eerste stap. Maar heb je ook nagedacht over hoe je met de constante berichtenstroom via je mail, Whatsapp en alle andere sociale mediakanalen wil omgaan? Klik hier voor meer inspiratie!

 

En dan?

 

Aan alles komt een einde. Of toch niet? Net zoals je kunt genieten van de voorpret van je vakantie, kun je na afloop het vakantiegevoel langer vasthouden.

 

Breng je goede vakantieherinneringen weer tot leven. Neem bijvoorbeeld een lekkere fles wijn mee van je vakantieadres. Als je dan een sombere zondag tegenkomt in september, heb je nog een fijn stukje vakantie in huis waar je van kan nagenieten. Of kijk je foto’s terug (maak een fotoboek, collage, of een vakantie video) of deel je herinneringen met mensen. En geniet van de napret!

 

Reflecteer en kom in actie

 

Beantwoord de volgende vragen en deel dit met jouw online psycholoog, partner en/of een vriend(in).

 

1. Denk eens terug aan momenten tijdens eerdere vakanties waarin jij je volledig ontspannen voelde. Wat kun je hiervan meenemen in je aankomende of huidige vakantie?

 

2. Schrijf 10 activiteiten op die jou energie geven of helpen te ontspannen, allemaal op een ander briefje. Doe alle briefjes in een pot en kies elke dag een activiteit uit om te doen.

 

3. Je echt ontspannen voelen gebeurt vaak in het moment zelf, in het hier en nu. Wat zou jij nú willen doen? Misschien merk je dat het lastig is om echt in het hier en nu te zijn.

 

Probeer dan eens te landen in het moment; zet je voeten op de grond en haal eens een paar keer diep adem. Merk je omgeving eens op. Wat zie je, hoor je, ruik je? Zoek bijvoorbeeld naar 5 dingen die je kunt zien, 4 dingen die je kunt aanraken, 3 dingen die je kunt horen, 2 dingen die kunt ruiken, 1 ding wat je kunt proeven.

 

4. Past bovenstaande oefening niet zo goed bij je? Je kunt ook een ademhalingsoefening proberen. Een paar minuten bewust letten op je ademhaling helpt veel mensen om rustig te worden en in het moment te komen.

 

 

Meer te weten komen over de beste manieren om te ontspannen? En leren van erkende psychologen? 💡 Volg ook een van onze masterclasses en groepssessies.