Hoe een online psycholoog je helpt met je mentale gezondheid

18 okt ‘22
4 min
Leefstijl
Arianna Freni
Gecontroleerd door psycholoog Madelief Falkmann
online therapy mental health
Steeds meer aspecten van ons leven verschuiven naar de digitale wereld. We vinden het niet gek meer dat we online winkelen, boodschappen doen, les volgen en vergaderen. Ook jouw afspraak met de psycholoog vindt online plaats.

 

Als je denkt aan een psycholoog, denk je misschien aan een klassiek beeld waarbij jij naar de psycholoog toe gaat, plaats neemt in een luie stoel en je verhaal doet. Een ietwat verouderd beeld, want steeds vaker vinden gesprekken met een psycholoog online plaats. Hoe werkt dat en wat kun je precies van een online psycholoog verwachten?

 

Praten met een online psycholoog

 

Net zoals een psycholoog in een spreekkamer jou helpt om te gaan met je gedachten en gevoelens, biedt een online psycholoog dezelfde ondersteuning. Het grote verschil? Je gesprek vindt niet plaats in een fysieke ruimte, maar gewoon thuis via je computer, tablet of telefoon.

 

Tijdens je sessie kun je – net als bij een offline consult – rekenen op een toegankelijke, veilige en anonieme ruimte waar je jouw uitdagingen kunt bespreken. Hoe klein of groot die ook zijn. Je kunt met een psycholoog videobellen, maar ook via een chat-gesprek met je mentale gezondheid aan de slag.

 

Tip: plan een gratis kennismakingssessie in. Tijdens de sessie kun je ontdekken of de online psycholoog bij je past. Als het een goede match is, kun je een vervolggesprek plannen. Zo niet, geef dat aan. Samen kun je op zoek naar een psycholoog die beter bij je past.

 

Hoe werkt online therapie?

 

Praten met een online psycholoog verschilt eigenlijk niet veel van een consult in een praktijkruimte. Het biedt dezelfde mogelijkheden, maar met meer flexibiliteit: je kunt je consult bijwonen vanaf iedere gewenste locatie.

 

Het proces verloopt volgens dezelfde stappen als je gewend bent: eerst kies je een psycholoog waar je je prettig bij voelt en die past bij jouw behoeften.

 

Op onze team-pagina kun je aan de hand van het profiel van onze psychologen ontdekken wie er bij je past en direct een consult met deze psycholoog inplannen.

 

Zodra je een goede match hebt gevonden, plan je jouw online afspraak in. Een consult met video is altijd effectiever, maar je kunt ook je video uitzetten.

 

Tijdens een consult bespreek je de uitdagingen waarmee je op dit moment te maken hebt. De psycholoog geeft je ondersteuning en helpt om gedachten en emoties te verwerken en doelen te bereiken.

 

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie ga je samen met een psycholoog op verschillende manieren met jouw uitdagingen aan de slag, bijvoorbeeld met cognitieve gedragstherapie (CGT), Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en oplossingsgerichte therapie.

 

Tip: zorg tijdens je online consult voor een plek met een goede internetverbinding. Let er verder op dat je genoeg privacy hebt, zodat je je op je gemak voelt en vrijuit kunt praten.

 

Dit vind je misschien ook interessant: Deze kleine stappen kun je nu nemen om voor je mentale gezondheid te zorgen

 

Wetenschappelijk bewezen effectief

Verschillende studies tonen aan dat praten met een online psycholoog net zo effectief is als offline therapie. Online therapie helpt bij allerlei uitdagingen op het gebied van mentaal welzijn, zoals (sociale) angsten, depressieve klachten en paniekaanvallen.

 

En er is meer: de toegankelijkheid, flexibiliteit en het gemak van een gesprek met een online psycholoog, maakt het makkelijker en goedkoper om met een psycholoog in gesprek te gaan. Dit leidt ertoe dat mensen vaker terugkomen en maakt de juiste zorg toegankelijk voor iedereen.

Wat maakt online therapie zo goed?

 

Een gesprek met een online psycholoog is net zo fijn en makkelijk als het online bestellen van je boodschappen. Het brengt voordelen met zich mee die een gesprek op locatie niet kent.

 

Flexibiliteit

 

Het is niet altijd makkelijk om een goed moment te vinden voor het consult met jouw psycholoog. Tijdens je werkdag heb je het druk en na werk is het niet altijd meer mogelijk om iets in te plannen.

 

Een gesprek met een online psycholoog is flexibel. Je kunt vanaf elke plek je videocall starten (dus ook op werk in een aparte kamer) en er zijn vaak meer mogelijkheden om buiten kantooruren (’s avonds of op zaterdag) je gesprek te plannen.

 

Ook interessant: Waarom therapie altijd een goed idee is, zelfs als je gelukkig bent

 

Gemak

 

Vanuit je luie stoel praten met een online psycholoog verlaagt de drempel om daadwerkelijk in gesprek te gaan. Niet alleen omdat je de deur niet uit hoeft – je pakt je telefoon of laptop er een paar minuten van tevoren bij – ook omdat de wachttijden vaak korter zijn.

 

Toegankelijk

 

Het kan een uitdaging zijn om de juiste psycholoog te vinden. Zeker als je niet in een grote stad woont en je mogelijkheden beperkt zijn. Online therapie maakt het voor iedereen met mogelijk om in gesprek te gaan met een psycholoog die bij je past.

 

Betaalbaar

 

Online therapie is vaak goedkoper. Niet omdat je minder (goede) steun krijgt, maar omdat de kosten aan de kant van de aanbieder lager zijn. En nog een klein voordeel: er komen ook geen reiskosten bij kijken!

 

Praten over je uitdagingen maakt je gelukkiger

 

Door over je dagelijkse uitdagingen te praten, wordt het makkelijker om ermee om te gaan en voel je je over het algemeen gelukkiger. Een online psycholoog helpt je omgaan met de obstakels en uitdagingen die op je pad komen en om deze te overwinnen. Gewoon, vanuit je comfortabele stoel op het meest fijne plekje in huis.

 

Waar wacht je nog op? Probeer het eens.