Zwangerschapsverlof: 3 tips voor nieuwe moeders die weer aan het werk gaan

8 dec ‘22
4 min
Werkprestaties
Leefstijl
Arianna Freni
moeder
Weer aan het werk gaan na de komst van een baby is soms net als wakker worden uit een diepe slaap. Vaak is er tijd nodig om weer te verbinden met collega’s en om opnieuw je plek te vinden. Net als bij veel andere grote levensveranderingen gaat dit vaak gepaard met gemengde gevoelens.

 

Net zoals er geen handleiding is voor nieuwe moeders, hebben we ook geen handleiding voor moeders die na de geboorte van hun kindje weer aan het werk gaan. Gelukkig is er een aantal tips dat jouw terugkeer naar kantoor kan vergemakkelijken en je kan helpen om je zelfverzekerder te voelen als het moment daar is.

 

De grote terugkeer

 

Nu de dag is aangebroken zit je waarschijnlijk vol emoties. Je bent blij om weer aan de slag te gaan, maar je hart doet pijn bij de gedachte dat je je baby moet achterlaten. Je ervaart tegenstrijdige prioriteiten en verwachtingen. Terwijl je probeert het juiste evenwicht te vinden in dit nieuwe hoofdstuk van je leven, kan het combineren van privé- en professionele verantwoordelijkheden verwarrend en overweldigend voelen.

 

Imen Znaien, R&D Director en nieuwbakken moeder, reflecteert op haar eigen ervaringen: “Aan de ene kant vind ik het spannend om weer een ‘normaal’ leven te leiden, ‘volwassen’ gesprekken te voeren, weer te socialisen en andere dingen te doen dan luiers verschonen, voeden en het huishouden. Aan de andere kant is het verlaten van mijn kleintje moeilijk. Voor het eerst zijn we niet bij elkaar, en ik voel me schuldig dat ik haar ‘alleen’ laat.”

 

Als je jezelf hierin herkent, dan delen we graag een geheim met je: dat is allemaal volkomen normaal. D-day kan vaak veel schuld- en angstgevoelens met zich meebrengen. Net als elke andere emotie is het belangrijk dat we ook deze zonder oordeel erkennen en (leren) loslaten.

 

Een nieuwe balans 

 

Als nieuwe moeder verschuiven je prioriteiten en verandert je mentaliteit. Nu je hersenen en je lichaam fundamentele veranderingen doormaken, kan het pittig zijn om terug te keren naar je oude routines.

 

Gelukkig kom je met een beetje organisatie een heel eind. Het plannen van je ochtenden en avonden en het bijhouden van een lijstje met taken voor de hele week kan enorm helpen. Hetzelfde geldt voor het stellen van duidelijke grenzen tussen werk en privé.

 

“Mijn persoonlijke en professionele leven in evenwicht brengen is momenteel mijn grootste angst,” zegt Imen. “Het gevoel overal en nergens tegelijk te zijn. Dit was al voor de zwangerschap een uitdaging voor me en ik denk dat ik profijt zou hebben bij coaching om de juiste balans te vinden.”

 

💡 Ook interessant: Hoe bewaar je de balans als werkende ouder?

 

Het kan ook nuttig zijn om na te denken over wat voor jou het belangrijkst is, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Actief blijven binnen je werkomgeving en contact houden met je collega’s kan bijvoorbeeld al heel lonend zijn. Wees tegelijkertijd niet bang om nee te zeggen als je het gevoel hebt dat je te snel te veel hooi op je vork neemt. Zorg dat je privé je behoeften en wensen kenbaar maakt aan de mensen in je omgeving, zodat zij hulp en steun kunnen bieden.

 

Omarm verandering

 

Als nieuwe moeder terugkeren naar je werk zal altijd even wennen zijn. Je kunt je vermoeider, kwetsbaarder of prikkelbaarder voelen. Het is daarom heel belangrijk om compassie voor jezelf te hebben en realistische verwachtingen te hebben.

 

Hieronder delen we drie tips van Imen die nieuwe moeders kunnen helpen met hun overgang naar werk:

 

1. Geef jezelf tijd

 

Opnieuw je weg vinden heeft tijd nodig. Geef jezelf daarom alle tijd en ruimte om te bepalen wat voor jou een goed moment is om weer aan het werk te gaan. Neem de tijd om een babysitter te zoeken. Haast je niet bij het kiezen van een peuterspeelplaats. Het belangrijkste is dat jij je comfortabel voelt om weer aan het werk te gaan. Als je werkgever het goed vindt, stel deze beslissing dan uit tot na de bevalling. Er verandert zoveel; het is fijn als je gaandeweg een beslissing kunt nemen die goed voelt voor jou.

 

2. Geef je gevoelens de ruimte

 

Laat je emoties de vrije loop en wees niet bang om erover te praten. Het is gezond om met woorden te beschrijven hoe je je voelt en het kan je helpen om er met een andere blik naar te kijken. Gevoelens verdwijnen niet als je ze negeert. Maak het valideren ervan daarom deel van het proces.

 

3. Waardeer de mensen om je heen

 

Je bent niet alleen en je hoeft niet alles zelf te doen. Wees niet bang om je partner, vrienden en familie om hulp te vragen, met name tijdens de eerste weken nadat je weer aan het werk bent gegaan.

 

“Je partner speelt een ontzettend belangrijke rol,” zegt Imen. “Iemand die naar me luisterde, me aanmoedigde en ondersteunde was van onschatbare waarde. Als ik één advies mag geven, dan is dat om iemand te vinden die op dezelfde golflengte zit, die je kan helpen met de uitdagingen in deze nieuwe fase van je leven. Het feit dat ik weet dat er iemand voor me klaarstaat herinnert me aan hoe gelukkig ik ben.”

 

Je kan het! 

 

Er is geen handleiding die jou kan vertellen hoe je je weg kunt vinden in deze nieuwe fase in je leven. Het is immers voor iedereen anders. Wat we je wel kunnen vertellen is dat het na verloop van tijd echt makkelijker zal worden.

 

Je zal niet altijd hoeven overleven op nachten met nauwelijks slaap, melkvlekken op al je kleren of het oefenen van een presentatie terwijl je een luier verschoont. Mocht je merken dat je je toch overweldigd voelt of dat je niet helemaal je weg kunt vinden, overweeg dan om met een coach of psycholoog te praten om de balans terug te vinden.

 

Moeder worden zal zonder twijfel een van de grootste veranderingen in je leven zijn. Erken met elke stap die je zet de vooruitgang die je boekt en vier je overwinningen, hoe klein ze ook zijn. Je doet het geweldig.