Coming out: Hoe kom je als LHBTIQA+ uit de kast op je werk?

28 dec ‘22
6 min
Gecontroleerd door psycholoog Judith Klenter

Open zijn over wie je bent en je ware zelf laten zien heeft een enorme impact op je mentaal welzijn. Toch blijkt uit onderzoek dat 1 op de 3 LHBTIQA+-medewerkers niet openlijk uitkomt voor hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit, uit angst voor discriminatie op de werkvloer of verminderde carrièremogelijkheden.

 

De redenen voor deze zorgen of terughoudendheid verschillen per persoon en situatie en zijn allemaal gegrond. Bepalen of en hoe je uit de kast komt op je werk is een uitdaging. Hoewel discriminatie en vooroordelen helaas nog tot de realiteit behoren, zijn er toch steeds meer mensen die niet langer bereid zijn hun ware identiteit op de werkvloer te verbergen.

 

Mentaal welzijn en LHBTIQA+

 

Hoewel iedereen wel eens wat minder goed in zijn vel zit, komen uitdagingen op het gebied van mentaal welzijn vaker voor bij mensen die LHBTIQA+ zijn. Dit komt door de negatieve ervaringen die LHBTIQA+-‘ers vaak meemaken: discriminatie, homofobie of transfobie, sociaal isolement, afwijzing en uitdagingen omtrent uit de kast komen.

 

Onderzoek laat zien dat constant op je woorden en gedrag letten op werk in een poging ‘door te gaan’ voor cisgender/hetero vermoeiend is en mentaal veel van je vraagt. In sommige gevallen kan het zelfs genderdysforie versterken.

 

Aan de andere kant heeft het omarmen van LHBTIQA+ zijn juist een positief effect op je mentaal welzijn. Zo voel je je zelfverzekerder, heb je het gevoel bij een gemeenschap te horen, voel je je vaak opgelucht en ontwikkel je betere relaties met familie, vrienden en collega’s. Of misschien moedigt jouw voorbeeld collega’s aan om uit de kast te komen en ontstaat er zo een veiligere omgeving voor andere LHBTIQA+’ers.

 

Hoe is de sfeer op je werk?

 

Uit de kast komen is niet makkelijk. Je vraagt je misschien af hoe collega’s zullen reageren, of ze je anders zullen behandelen. Misschien ben je bang voor negatieve opmerkingen of geroddel op kantoor. Deze gedachten zijn heel begrijpelijk: in de VS meldde ruim 40 procent van de LHBTIQA+-medewerkers dat ze oneerlijk worden behandeld op werk. Meer dan 36 procent overweegt zelfs het bedrijf waar ze werken te verlaten indien het bedrijf geen duidelijk standpunt inneemt tegen discriminatie gericht op de LHBTIQA+-gemeenschap.

 

Als je overweegt om uit de kast te komen, vraag jezelf dan af wat de gevolgen daarvan kunnen zijn binnen jouw organisatie. De volgende vragen van de Human Rights Campaign kunnen je hierbij helpen:

 

  • Heeft je werkgever een antidiscriminatiebeleid en vallen seksuele oriëntatie en genderidentiteit daar ook onder?
  • Is er een LHBTIQA+-netwerkgroep op je werk?
  • Hoe is de algemene sfeer op je werk? Is er iemand openlijk LHBTIQA+?
  • Hoe is de relatie met je collega’s? Bespreken mensen hun privéleven op werk?
  • Bestaat er in jouw land een antidiscriminatiewet?

 

De voordelen van uit de kast komen op je werk

 

Nadat je de vragen hebt beantwoord, zul je een beter idee hebben van de reacties of uitdagingen waar je mee te maken kunt krijgen op je werk. Vergeet niet dat dit proces op de lange termijn ook voordelen heeft. Uit onderzoek blijkt dat LHBTIQA+-’ers die zich identificeren als vrouw en openlijk uit de kast zijn op werk, gelukkiger zijn met hun carrière. Daarnaast beoordelen ze zowel hun bedrijf als hun managers positiever dan hun collega’s die niet openlijk uit de kast zijn.

 

Volgens Judith Klenter, psycholoog bij OpenUp, vindt het opbouwen van diepgaande relaties vooral plaats wanneer we iets persoonlijks delen, zoals plannen voor je weekend. Als je het gevoel hebt dat je dit niet kunt doen, zul je waarschijnlijk meer afstand voelen tot collega’s. Anderzijds kan het gevoel van acceptatie na een coming-out een positief effect hebben op je relaties.

 

Uit de kast komen op werk kan je, onder andere, in staat stellen om:

  • jezelf te zijn;
  • openlijk over je privéleven te praten met collega’s (bijvoorbeeld weekendplannen, vakanties, etc.);
  • meer van sociale gelegenheden te genieten;
  • vriendschappen op je werk op te bouwen en te onderhouden;
  • niet steeds na te hoeven denken over wat je zegt.

 

Een stap vooruit

 

Als je hebt besloten om uit de kast te komen, is er geen magische formule. Er is ook geen goede of foute manier om het te doen. De bedrijfscultuur speelt een belangrijke rol, evenals hoe prettig jij je voelt bij het delen van jouw seksuele oriëntatie en genderidentiteit.

 

Ben je er klaar voor? Dan kun je een of meer van deze strategieën proberen:

 

1. Bepaal hoe jouw supportsysteem eruitziet (vrienden/familie): Wie kan jou helpen tijdens dit proces? Met wie kun je praten en wie kun je om advies vragen?

 

2. Ga het gesprek aan: Voordat je uit de kast komt, wil je misschien eerst aftasten hoe collega’s reageren op LHBTIQA+. Praat eens met collega’s over enkele LHBTIQA+-gerelateerde zaken om achter hun gedachten en overtuigingen te komen.

 

3. Houd het klein: Als je uit de kast wilt komen, voelt het misschien prettiger om eerst in contact te komen met gelijkgestemden binnen je bedrijf, mensen die zelf LHBTIQA+ zijn of die de gemeenschap actief steunen. Doe het stap voor stap en vertel het eerst aan een paar mensen bij wie je je veilig voelt. Zo heb je de tijd om hun reacties te verwerken en zelf aan de nieuwe situatie te wennen.

 

4. Adem in, adem uit. Uit de kast komen is voor iedereen anders: de één deelt het nonchalant in een gesprek (“Ik ga vanavond uit eten met mijn partner, ze heeft bij een geweldig restaurant gereserveerd”), de ander kiest voor een meer directe benadering (“Ik ben queer/ LHBTIQA+”, “mijn voornaamwoorden zijn hen/hun”).

 

Een andere mogelijkheid is om iemand die je vertrouwt te vragen om het voor jou te doen (bijvoorbeeld een collega met wie je een goede band hebt of een leidinggevende). Let wel op: deel nooit zonder toestemming iemands seksuele oriëntatie of genderidentiteit.

 

5. Bespreek het met HR: dit kan nuttig zijn wanneer er formele wijzigingen nodig zijn (bijvoorbeeld je voornaamwoorden doorgeven, of een naams- of geslachtswijziging op je identiteitsbewijs).

 

Wees trots op jouw unieke zelf!

 

Uit de kast komen is voor de meeste LHBTIQA+-’ers geen eenmalige gebeurtenis. Jij bepaalt of je uit de kast wilt komen op je werk, aan wie je het vertelt, wanneer je er klaar voor bent, en hoe je het vertelt. Het belangrijkste om te onthouden is dat uit de kast komen op je werk nooit een verplichting is. Het is een bewuste, persoonlijke keuze die je maakt als het moment en de omstandigheden voor jou goed voelen.

 

“Het zou goed zijn als cisgender-heteroseksualiteit niet wordt aangenomen of verwacht binnen een team. Om dat te bereiken is genderneutraal taalgebruik belangrijk, zowel in de vacature (dat motiveert LHBTIQA+-’ers om te solliciteren) als in de dagelijkse omgang. Vraag bijvoorbeeld naar de partner van collega’s in plaats van naar hun man/vrouw, of vraag welke voornaamwoorden ze gebruiken. Zo maak je de werkplek toegankelijker voor queer collega’s.” – Judith Klenter

Terwijl sommige LHBTIQA+-medewerkers de tijd nemen om uit de kast te komen op werk, is het voor anderen ook prima om helemaal niet uit de kast te komen. Ongeacht of je ervoor kiest je seksuele oriëntatie of genderidentiteit openlijk bekend te maken of niet, het belangrijkste is dat je je veilig, op je gemak, geaccepteerd en gewaardeerd voelt op je werk.

 

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Plan dan een kennismakingsgesprek met Judith of een van onze andere psychologen. We helpen je graag.