Kleine Gebaren, Grote Impact: 7-Daagse Kindness Challenge

13 feb ‘23
5 min
Leefstijl
Arianna Freni
Gecontroleerd door psycholoog Clara Isabell Slawik
kindness gesture
Stel je een wereld voor waarin elke dag gevuld is met kleine vriendelijke daden. Een wereld waarin mensen naar elkaar glimlachen, onbekenden deuren voor elkaar openhouden, collega’s elkaar koffie brengen en geliefden elkaar verrassen met hun blijk van waardering. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn en verwachten dat elke dag er zo uitziet is waarschijnlijk niet realistisch. Maar we kunnen wel degelijk een verschil maken met onze vriendelijke daden, en het is gemakkelijker dan je denkt!

 

In dit artikel gaan we in op de voordelen van vriendelijkheid en delen we praktische ideeën die je kunt toepassen in je eigen leven. Of je nu op zoek bent naar inspiratie, motivatie of gewoon even herinnerd wilt worden aan de goedheid in de wereld, lees verder.

 

Eenvoudig en aanstekelijk

 

Vriendelijk zijn is een van de eenvoudigste dingen die je kunt doen. Het is een natuurlijke eigenschap van mensen die weinig inspanning of middelen vereist en die we gemakkelijk in ons dagelijks leven tot uiting kunnen brengen. In tegenstelling tot andere bezigheden die veel tijd innemen en om planning vragen, nemen vriendelijke daden vaak maar enkele seconden in beslag en kunnen we ze verrichten terwijl we bezig zijn met onze dag.

 

Zo kun je bijvoorbeeld de deur voor iemand openhouden, een helpende hand bieden aan iemand op straat, of een collega een compliment geven voor zijn of haar harde werk. Deze eenvoudige gebaren kunnen altijd en overal gemaakt worden, en ze vragen geen speciale inspanning of inzet.

 

Vriendelijkheid is niet alleen eenvoudig, het werkt ook aanstekelijk. We kennen allemaal dat gevoel van warmte en geluk dat ontstaat wanneer je iets aardigs doet voor iemand anders. Of het nu gaat om een eenvoudig compliment of een attente daad, vriendelijkheid kan iemands dag beter maken en ons eigen mentaal welzijn verbeteren. Zo heeft zowel de gever als de ontvanger er baat bij.

Vriendelijkheid x Mentaal welzijn

Onderzoek heeft aangetoond dat vriendelijkheid onze stemming verbetert, ons gevoel van voldoening vergroot en stress en angst vermindert. Vriendelijkheid kan ook gevoelens van verbinding en saamhorigheid versterken, wat vooral belangrijk is in tijden van stress. Wanneer we vriendelijk zijn, komt er ook oxytocine vrij, een chemische stof in onze hersensen die ons een goed gevoel geeft en angst vermindert.

 

💡 Lees meer over de kracht van (simpelweg) aardig zijn, volgens de wetenschap

Wekelijkse Challenge

 

Wanneer je aan vriendelijkheid denkt, denk je misschien niet meteen aan hoe dat eruit ziet in de praktijk. Hier zijn zeven eenvoudige en praktische ideeën om mee te beginnen tijdens de Random Act of Kindness Week (12-18 februari) die je vervolgens ook onderdeel kunt maken van je dagelijks leven.

 

1. Maandag: Laat een Briefje Achter

 

Een briefje met een paar bemoedigende woorden kan iemand een hart onder de riem steken, of het nu een vriend, familielid, of onbekende is. Schrijf iets aardigs op en leg het briefje op een plek waar ze het zullen zien. Je kunt ook een briefje achterlaten waarin je je waardering uit naar iemand die je heeft geholpen, zoals een leraar of een mentor. Je dankbaarheid uiten is een geweldige manier om anderen te erkennen en waarderen. (En, het brengt jou ook in een goede stemming)!

 

2. Dinsdag: Pay it Forward

 

Dit kan zo simpel zijn als een kop koffie kopen voor de persoon achter je in de rij of je zaterdagkrant voor anderen laten liggen in het café. Het hoeft geen groot gebaar te zijn. Een kleine daad van vrijgevigheid kan een groot verschil maken in iemands dag.

 

3. Woensdag: Bied Aan om Iemand te Helpen met een Taak

 

Of het nu gaat om een oude buurman die hulp nodig heeft met de boodschappen of een collega die jouw hulp kan gebruiken bij een project, aanbieden om iemand te helpen is een simpele en betekenisvolle manier om vriendelijkheid te tonen.

 

4. Donderdag: Toon Empathie door Actief te Luisteren

 

Actief luisteren is een krachtige daad van vriendelijkheid die iemand het gevoel kan geven dat ze gezien en gehoord worden. Door je volledig te richten op de ander en ze je onverdeelde aandacht te geven, biedt je een veilige en ondersteunende plek voor hen om gedachten en gevoelens te delen.

 

5. Vrijdag: Geef een Onbekende een Compliment

 

Dit kan in de rij voor de kassa, of terwijl je wacht op je koffiebestelling. Of het nu een compliment is over wat iemand aan heeft of wat iemand uitstraalt, een oprecht compliment kan een grote invloed hebben op iemands stemming en gevoel van eigenwaarde. De sleutel is om het oprecht en natuurlijk te maken.

 

Verlegen? Bekijk onderstaande video en zie hoe hartverwarmend dit gebaar kan zijn:

https://www.youtube.com/watch?v=clsXwv9kccc

 

6. Zaterdag: Vreugde Verspreiden door een Glimlach

 

Een glimlach is een universele taal waarmee we vreugde en vriendelijkheid verspreiden naar iedereen, waar dan ook. Glimlachen werkt ook aanstekelijk. Wanneer je zelf naar iemand lacht, is de kans groter dat zij teruglachen. Dit creëert een kettingreactie van positiviteit die ver kan reiken.

 

Wist je trouwens dat glimlachen een natuurlijke stemmingsverbeteraar is die ook ons eigen welzijn kan verhogen? Volgens een wereldwijde samenwerking onder leiding van onderzoekers, is dat precies wat er gebeurt wanneer we glimlachen.

 

7. Zondag: Deel je Tijd met Anderen

 

Deel je tijd met anderen en doe bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Misschien is er wel een plaatselijk goed doel dat je kunt helpen. Zo doe je niet alleen iets aardigs voor anderen, maar help je ook jezelf door het huis uit te gaan en iets betekenisvol te doen.

 

Dit zijn slechts een paar ideeën om je op weg te helpen om meer vriendelijkheid in je dagelijks leven te brengen. Als je het gevoel hebt dat je vastzit en wat inspiratie nodig hebt, overweeg dan om een doel te stellen om elke dag of week een bepaald aantal vriendelijke daden te verrichten, ongeacht hoe groot of klein. Dit kan je helpen je aandacht te focussen en van vriendelijkheid een gewoonte te maken.

 

Verspreid vriendelijkheid

 

In een wereld waarin negativiteit en stress alomtegenwoordig zijn, is het belangrijker dan ooit om ons mentaal welzijn voorop te stellen en vriendelijker te zijn naar onszelf en anderen, wanneer we maar kunnen. Gelukkig zijn er talloze manieren waarop we elke dag vriendelijkheid kunnen verspreiden. Of het nu gaat om een oprecht compliment, actief luisteren of een ander eenvoudig gebaar, met vriendelijke daden kunnen we een rimpeleffect van positiviteit en compassie creëren.

 

Laten we onszelf uitdagen om meer intentioneel te zijn met onze vriendelijke daden. Laten we ons best doen om empathie en waardering te tonen aan de mensen om ons heen. En, nog belangrijker, laten we er plezier in hebben! Je weet nooit welke positieve impact jouw vriendelijkheid kan hebben. Eén ding is zeker – het loont altijd.