Hoe gaan snelgroeiende bedrijven om met verandering en welzijn? We vroegen het het People Team van Mollie, Picnic en Recruitee

7 feb ‘22
4 min
Stress en piekeren
Werkprestaties
Lisanne van Marrewijk
Mollie-Picnic-Recruitee

In snelgroeiende bedrijven verandert veel. Sterker nog: verandering lijkt de constante factor te zijn. Groei zorgt ervoor dat bedrijfsvoering, teams en werkwijzen veranderen. Dat brengt kansen en verbetering met zich mee, maar kan tegelijkertijd weerstand oproepen binnen de organisatie. Het maakt ons onzeker en onrustig en heeft effect op ons mentaal welzijn. Het is vaak de taak van het People Team, managers en leidinggevenden om ervoor te zorgen dat de berichtgeving goed verloopt, maar ook dat iedereen zich begrepen en goed voelt.

 

We spreken met Danielle Cummins en Charlotte Lafferty (Head of People Operations and Head of Talent Acquisition bij Mollie), Elise Baeriswyl (People Team bij Picnic) en Rebecca Clarke (Head of People bij Recruitee) om te ontdekken hoe zij met verandering en mentaal welzijn in de organisatie omgaan.

 

De twee kanten van verandering

 

Allereerst is het goed om te begrijpen wat het effect van verandering kan zijn. Op het eerste oog lijkt het immers vooral positief, want verandering betekent vaak vooruitgang. Maar er is ook een andere kant. “Verandering zorgt voor onzekerheid,” vertelt GZ-psycholoog en founder van OpenUp Gijs Coppens. “Terwijl we als mens juist houden van zekerheid. We willen een beeld hebben van wat er in de toekomst gaat gebeuren. Dat geeft ons een gevoel van controle en ontspanning.”

 

Maar verandering is ook goed. “We willen onszelf verbeteren, groeien en ontwikkelen. Daarvoor is verandering nodig. Het is dus heel dubbel: we vinden het interessant en spannend, maar ook beangstigend,” legt Gijs uit. Een tweestrijd die op persoonlijk, maar vooral op zakelijk vlak vaak de kop opsteekt. En dat vraagt veel van medewerkers, ook al hebben ze dat zelf niet altijd door.

 

Mentaal welzijn bespreekbaar maken

 

Danielle Cummins ziet dat ook in de praktijk. “Tijdens een sollicitatiegesprek hoor ik mensen vaak zeggen dat ze onderdeel willen zijn van verandering en impact willen maken, maar waar ze vaak niet aan denken is de invloed die het kan hebben op je mentaal welzijn,” vertelt Danielle. “Je stopt energie in je werk, dan verandert de koers en pas je je plannen aan. Dan verandert het weer. Je moet scherp blijven en meedeinen met die verandering. Dat is een constante uitdaging en dat moet je wel leuk vinden.”

 

Rebecca Clarke herkent dit maar al te goed: “Mensen zijn niet bang voor verandering. Ze zijn bang voor de nog onbekende impact of risico’s die deze verandering op hen kan hebben.”

 

Ook al lijkt het soms dat men verandering ziet als een uitdaging, dat hoeft niet zo te zijn. De meest veerkrachtige mensen hebben soms moeite met de onzekerheid die het met zich meebrengt. Het helpt dan om een cultuur te creëren waarin het normaal is om deze gevoelens en uitdagingen te delen, met elkaar en met je leidinggevende.

 

👉 OpenUp biedt mentale support en helpt werknemers bij hun dagelijkse uitdagingen, werkgerelateerd en privé. We vertellen je er graag meer over. Plan hier een demo in.

 

“Samen met OpenUp helpen we collega’s te praten over hun uitdagingen. Praten blijkt cruciaal in het vinden van een goede werk-privébalans,” vertelt Elise Baeriswyl. Medewerkers willen bij iemand terecht kunnen om te praten over de dingen waar ze tegenaan lopen. Of dat nu iets groots of iets kleins is, maakt niet uit.

 

“Ik ben van verandering gaan houden, maar het kan tegelijkertijd vermoeiend en uitdagend zijn.” – Danielle Cummins

 

Normaliseer het onderwerp

 

Het onderwerp binnen de organisatie normaliseren, is daarin essentieel. Het maakt het makkelijker voor medewerkers om bij hun leidinggevende aan te kloppen als ze ergens mee zitten.

 

“Bij Picnic verandert er elke dag wel iets. Ik krijg daar energie van, maar het kan ook spannend of eng zijn. Je moet elke keer opnieuw je weg vinden en nieuwe grenzen zetten,” deelt Elise. “Groeien en veranderen gaat met vallen en opstaan. De ene dag heb je het gevoel dat je alles onder controle heb en de andere dag is dat minder. Op zulke momenten is het fijn als je kan terugvallen op iemand. Je team lead, manager of iemand anders die je kan helpen.”

 

Rebecca onderstreept dat: “Iedereen heeft te maken met mentaal welzijn. Het is belangrijk dat managers door training of coaching leren hoe zij hierover in gesprek kunnen gaan met hun team.” Een medewerker moet zich veilig en vertrouwd genoeg voelen om op zijn manager af te stappen en zich kwetsbaar durven op te stellen. De manager moet vervolgens weten hoe hij daarmee om kan gaan.

 

“We willen er zeker van zijn dat iedereen de mentale en emotionele support krijgt die hij nodig heeft. Met OpenUp bieden we 24/7 coaching door gecertificeerde psychologen aan onze collega’s.” – Charlotte Lafferty

 

Wees open, transparant en communiceer

 

Tenslotte is open en duidelijke communicatie key tijdens een periode van verandering, meent Rebecca. “Werknemers willen weten wat er gaande is. Dat bereik je door middel van heldere en transparante communicatie. Ook moet er genoeg ruimte zijn voor vragen. Mensen willen graag weten wat de impact van een verandering is op hun rol of hun team.”

 

“Vertel de ‘why’ in je verhaal. Dit maakt de kans groter dat men de verandering accepteert en het helpt men inzien dat het kan helpen in het werk.” – Rebecca Clarke

 

En vergeet niet dat accepteren van een verandering voor een groot deel ook gewenning is. Gijs: “Men heeft tijd nodig om een bericht of update mentaal te verwerken. Ga er niet vanuit dat iedereen alles in één keer snapt en gun mensen deze tijd.” Communiceer je over verandering? Vertel wat er gaat gebeuren, maak alles zo voorspelbaar mogelijk en zorg dat er genoeg ruimte is voor vragen en mentale support.

 

👉 OpenUp geeft iedere werknemer – van winkelpersoneel tot aan het management team – de support die ze nodig heeft. Plan hier een demo in