Betekenisvolle en hechte vriendschappen zijn belangrijk voor ons. Ze dragen op allerlei gebieden bij aan ons welzijn. Maar waarom lijkt het dan soms zo verrekte moeilijk om een goede vriendschap met iemand aan te gaan? Of moeilijker nog: te onderhouden. Sociaal neurowetenschapper John Cacioppo meent dat het ‘m precies daarin zit, lezen we op The New York Times: hechte vriendschappen zijn belangrijk voor ons juist omdat ze zo moeilijk te vormen zijn.
Hoe zit dat precies en hoe creëer je dan een ‘echte’ vriendschap met iemand? Psycholoog Eva Rüger vertelt.
Waarom is (hechte) vriendschap zo belangrijk
Vriendschap is bijzonder. Een diepe vriendschap met iemand kan van grote waarde zijn in het leven en draagt bij aan allerlei aspecten die samenhangen met ons mentaal welzijn.
Eva vertelt: “Vriendschappen creëren een gevoel van verbondenheid en sociale steun. Je hebt iemand om je worstelingen mee te delen, maar ook om je successen te vieren. Ze dragen bij aan je gevoel van zingeving en geluk, denk bijvoorbeeld aan diepe gesprekken die je samen hebt of gedeelde herinneringen die je maakt.”
Maar daar blijft het niet bij. “Vriendschappen helpen ons om veerkrachtiger te zijn bij stress, omdat je bij je vrienden stoom af kunt blazen en de nodige afleiding kunt vinden. Ook helpen ze bij het omgaan met belangrijk gebeurtenissen in je leven en voorkomen ze gevoelens van eenzaamheid.”
Maar waarom is het dan zo lastig om ze te vormen?
Een mond vol dus, maar waarom kan het dan zo lastig zijn om die diepere connectie met een ander aan te gaan? John Cacioppo is gespecialiseerd in het onderwerp eenzaamheid en vertelt aan The Atlantic dat dit onder andere een evolutionaire oorzaak heeft.
De neurowetenschapper legt uit dat het voor de vroegere mens belangrijker was om een vijand te vermijden dan om een vriend te maken. Iemand die je niet vertrouwde en oké bleek te zijn, was mooi meegenomen. Maar iemand als een vriend zien die uiteindelijk een bedrieger bleek te zijn, kon je je leven kosten.
Gelukkig is dat vandaag de dag anders, maar evolutionair gezien neigen we er dus nog altijd naar om niet al te gemakkelijk vrienden te maken. Daar moet je je best voor doen.
Wat houdt een hechte vriendschap in?
Het aangaan van een diepe of speciale vriendschap met iemand begint bij weten wat dat precies inhoudt. En dat is heel persoonlijk, legt Eva uit. “De waarden die je belangrijk vindt in een vriendschap verschillen van persoon tot persoon. Voor de één is het belangrijk om leuke dingen samen te doen, de ander haalt meer betekenis uit een diep gesprek.”
Haar tip? “Reflecteer op je vriendschappen. Wat vind ik belangrijk in een vriend? Wat zorgt ervoor dat ik me verbonden voel me iemand en wanneer voel ik dat?”
Ga ook eens na in hoeverre jouw waarden en de waarden van de ander overlappen. Vinden jullie dezelfde dingen belangrijk in het leven? En welke invloed heeft dat op jullie band? Het artikel Zo ga je staan voor wat jij belangrijk vindt (en leer je jezelf beter kennen) kan je hierbij helpen.
Hoe zorg je voor meer diepgang of betekenis?
Een hechte vriendschap is niet iets wat je overkomt, maar waar je zelf voor zorgt. Volgens Eva zijn er twee manieren om aan een hechte vriendschap te werken. Enerzijds door open te zijn naar de ander toe en anderzijds door te luisteren.
Open up
Eva: “Je gedachten, gevoelens of uitdagingen – zowel positief als negatief – met elkaar delen, zorgt ervoor dat jullie je meer verbonden voelen en haalt tegelijkertijd een last van de schouders. Je hoeft bepaalde dingen niet meer alleen te dragen, en dat lucht op. Ook helpt het om persoonlijk lekkerder in je vel te zitten, omdat je de dingen die jouw geest bezighouden niet meer voor jezelf hoeft te houden.
En durf emoties te tonen, meent Eva. “Dit geeft de ander de mogelijkheid om zich in te leven en helpt om elkaar op een dieper niveau te leren kennen.”
Vind je het lastig om je open te stellen? Vraag jezelf eens af wat je ervan weerhoudt om dat te doen, wat je zou willen delen en hoe je dat zou willen doen. Het programma ‘How to open up‘ kan je hierbij helpen.
“We think about relationships as things that happen to us, but the truth is that we make them happen,” Sue Johnson
Luister
Andersom is het ook belangrijk om er voor je vriend te zijn, in te checken hoe het gaat en te luisteren als de ander dit nodig heeft. Door je empathisch op te stellen, creëer je meer verbinding en diepgang.
“Als je luistert, probeer dan écht te luisteren en te begrijpen in plaats van meteen te willen antwoorden. Vaak zijn we geneigd meteen in adviezen of verhalen te vervallen, maar soms wil iemand gewoon even gehoord en begrepen worden,” tipt Eva.
Weet je niet waar de ander precies naar verlangt op dit moment? “Vraag het! Zeg gewoon: wat heb je nodig op dit moment? Wil je advies of begrip en gewoon even je hart luchten?” vertelt de psycholoog. Een kleine moeite, met een groot effect.
Maar let ook goed op jezelf, waarschuwt Eva. “Om er echt voor een ander te zijn, is het belangrijk dat je zelf ook in balans bent en je goed voelt. Heb je even niet de headspace om te luisteren, zeg dit dan eerlijk. Laat bijvoorbeeld weten dat je veel aan je hoofd hebt en of het oké is om morgen even te praten.”
Check in bij elkaar
En vergeet niet: het is doodnormaal als je je vrienden soms een tijdje niet spreekt. Eva: “Er zijn zoveel dingen aan ons hoofd en zoveel prioriteiten in het dagelijks leven, dat iedereen het begrijpt als het contact soms wat minder is. Maar wees vooral niet bang om weer contact op te nemen met de personen die belangrijk voor je zijn.”