Empowerment voor de mentale gezondheid van vrouwen: Q&A met 5 OpenUp collega's

7 mrt ‘23
5 min
Leefstijl
Arianna Freni
women's day

Het is Internationale Vrouwendag vandaag, en wij maken graag gebruik van deze gelegenheid om stil te staan bij alle geweldige manieren waarop vrouwen hebben bijgedragen aan zowel de samenleving als de werkplek.

 

En daarom is het net zo belangrijk om de uitdagingen te erkennen waarmee vrouwen zowel op persoonlijk- als op professioneel vlak nog steeds worden geconfronteerd. Één van deze uitdagingen is de noodzaak om prioriteit te geven aan mentale gezondheid, in een wereld die vaak een enorme druk legt op het vervullen van de cliché vrouwenrol.

 

In dit artikel laten we vijf inspirerende vrouwen die werkzaam zijn binnen OpenUp aan het woord. Deze vrouwen zijn niet alleen experts op hun gebied, maar pleiten ook voor mentale gezondheid en welzijn. Ze delen hun inzichten, uitdagingen en strategieën om gemotiveerd te blijven en voor hun mentale gezondheid te zorgen. Hun ervaringen en expertise bieden een uniek perspectief op het belang van zorgen voor jezelf, veerkracht en steun van de gemeenschap, die vooral relevant zijn in deze tijd. 

Joanne Bottell, Product Owner bij OpenUp

V) Wat zijn de grootste mentale gezondheidsuitdagingen waar jij als vrouw op dagelijkse basis mee te maken krijgt?

 

“Ik besteed veel tijd aan hoe anderen mij zien, waardoor ik soms in een patroon van people-pleasing gedrag kan vallen. Dat heeft invloed op mijn mentale gezondheid omdat ik dan dingen ga doen waar ik eigenlijk zelf geen energie uit haal, puur omdat ik anderen niet teleur wil stellen. Dit resulteert in dat ik uiteindelijk uitgeput raak of geïrriteerd ben, omdat ik geen tijd aan mezelf besteed. Ik lees momenteel het boek ‘Please Yourself’ van Emma Reed Turrell om te proberen te begrijpen hoe ik mijn grenzen beter kan aangeven, en mijn schuldgevoel over het vooropstellen van mijn eigen behoeften, kan verminderen. Het is natuurlijk niet zo dat alleen vrouwen people-pleasers kunnen zijn, maar ik heb wel het gevoel dat de maatschappelijke opvatting dat vrouwen ‘aardig’ en ‘zorgzaam’ moeten zijn, ertoe heeft geleid dat veel vrouwen in mijn omgeving zich net zo voelen als ik. Assertiever zijn gaat nog niet zo gemakkelijk als ik zou willen, maar ik werk eraan.”

 

V) Hoe ga je ermee om en hoe zorg je voor je mentale welzijn?

 

“In mijn streven om minder aan het people-pleasen te zijn, probeer ik duidelijke grenzen te stellen omtrent wat ik wel en niet kan en wil. Met andere uitdagingen ga ik om door te sporten en te mediteren. Sporten helpt mij om mijn hoofd leeg te maken na een drukke werkdag, en voor iemand die geneigd is om veel na te denken, is het altijd goed om even uit je hoofd te gaan en te focussen op je lichaam. Ochtendmeditatie helpt me om de dag niet te gehaast te beginnen, maar een momentje voor mezelf te nemen en in te checken bij hoe ik mij voel. Als al het andere faalt, zijn chocola en een goede film uit mijn jeugd meestal een geweldig Plan B!”

Camille Toutain, Content Specialist bij OpenUp

V) Wat zijn de grootste mentale gezondheidsuitdagingen waar jij als vrouw op dagelijkse basis mee te maken krijgt?

 

“Als vrouw die ook nog eens deel uitmaakt van de LGBTQI+ gemeenschap, heb ik een flinke lijst aan uitdagingen op gebied van mentale gezondheid. Één van de grootste uitdagingen is het omgaan met gender-gerelateerd geweld en discriminatie. Het is vermoeiend om de toename van geweld tegen vrouwen- en de voortdurende achteruitgang van vrouwenrechten wereldwijd te zien. En ik vind het ontmoedigend dat vrouwen tegenwoordig op veel plaatsen minder rechten hebben dan onze moeders, en dat eist zeker zijn tol op mijn mentale gezondheid.”

 

V) Hoe ga je daarmee om en hoe zorg je voor je mentale welzijn? 

 

“Om met deze uitdagingen om te gaan, probeer ik bewust prioriteit te geven aan momenten voor mezelf. Of het nu gaat om het luisteren naar een podcast, het doen van een creatieve activiteit of genieten van guilty pleasure TV, me-time is essentieel voor mijn mentale welzijn. Ik omring mezelf ook met lieve mensen die mij steunen en waar ik energie van krijg. En als ik een dosis inspiratie nodig heb, kijk ik naar feministische schrijvers als Bell Hooks en Audre Lorde. Lorde’s citaat “Voor mezelf zorgen is geen verwennerij, het is zelfbehoud, en dat is een daad van politieke oorlogvoering” herinnert me er altijd aan dat voor mezelf zorgen niet alleen belangrijk is, maar ook een manier om terug te vechten tegen maatschappelijk geweld.”

Svenja Müller, Account Executive bij OpenUp

V) Wat zijn de belangrijkste mentale gezondheidsuitdagingen waar jij als vrouw dagelijks mee te maken hebt?

 

“De grootste uitdaging ligt in mijn optiek bij vertegenwoordigd zijn en je ook gehoord voelen. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting op het werk, als je kijkt naar leiderschap en besluitvormers, maar ook in de politiek (en zo nog een groot aantal vlakken). Daarnaast heb ik ook vaak het gevoel dat mensen je inschatten op basis van hoe je eruit ziet, en dat je, alleen omdat je rode nagels of rode lippenstift draagt, niet intelligent kunt zijn of niets te vertellen zal hebben.”

 

V) Hoe ga je daarmee om en hoe zorg je voor je mentale welzijn?

 

“Ik denk zeker dat erover praten en mensen erop aanspreken, zeggen ‘hé, dit is hoe ik me voel’ en bewustzijn creëren, al een verschil kan maken. En hoe ik persoonlijk omga met mijn mentale gezondheid? Aan de ene kant laad ik mijn emotionele batterij op door met vrienden te praten, en aan de andere kant door te ontladen en balans te vinden met behulp van yoga en andere sporten.”

Floortje Mast, Customer Success Manager bij OpenUp

V) Wat zijn de belangrijkste uitdagingen op het gebied van mentale gezondheid waar je als vrouw dagelijks mee te maken hebt? 

 

“Voor mij is dat vooral de stress van alles goed willen doen, en denken aan alle dingen die geregeld moeten worden. Het kan echt heel erg druk worden in mijn hoofd met alle dingen die ik af wil krijgen.”

 

V) Hoe ga je daarmee om en hoe zorg je voor je mentale welzijn? 

 

“Nee zeggen tegen dingen waarvan ik weet dat ze niet haalbaar zijn, of waarvan ik weet dat ik er geen tijd voor heb. En daar tegenover dan dus juist tijd maken voor de dingen waarvan ik geniet en die me rust brengen.”

Marta Montesdeoca Romero, HR-manager bij OpenUp

V) Wat zijn de belangrijkste mentale gezondheidsuitdagingen waarmee jij als vrouw dagelijks wordt geconfronteerd?

 

“Een van de belangrijkste uitdagingen is de mentale belasting thuis, ik denk dat dit onderwerp helaas nog niet genoeg wordt besproken en niet voldoende wordt begrepen door veel mensen, ongeacht hun geslacht. Historisch gezien is het de rol van de vrouw geweest om de dromen en behoeften van andere mensen mogelijk te maken, waardoor het niet vanzelfsprekend is de hoeveelheid energie en headspace die je daar als vrouw aan besteedt, in twijfel te trekken. Niet zo gemakkelijk om in te zien… Beroepsmatig heb ik in de loop der jaren geleerd om het te overwinnen. Vooral toen ik voor het eerst in een leidinggevende rol stapte, waar ik met ‘Imposter Syndroom’ te maken kreeg. In het algemeen stelde ik anderen op de eerste plaats en negeerde ik toen mijn eigen grenzen en behoeften.”

 

Als ik denk aan de huidige politieke ontwikkelingen en de toestand waarin de wereld nu verkeerd, baart het me natuurlijk ook zorgen om te zien hoe bepaalde vrouwenrechten in sommige delen van de wereld achteruit- of zelfs verloren gaan. Ik citeer Simone de Beauvoir: “Vergeet nooit dat er maar één politieke, economische of religieuze crisis nodig is om de rechten van vrouwen in gevaar te brengen. Die rechten zijn nooit vanzelfsprekend, je moet je hele leven lang waakzaam blijven”.

 

V) Hoe ga je ermee om en hoe zorg je voor je mentale welzijn?

 

Om er zo goed mogelijk mee om te kunnen gaan, wil ik graag zo goed mogelijk geïnformeerd zijn, ik lees veel over deze onderwerpen en bespreek ze met mijn zus of vrienden. Het geeft me echt het gevoel dat ik niet alleen ben, vooral als het gaat om onderwerpen die in onze samenleving nog steeds een taboe zijn.

 

Om voor mijn mentale welzijn te zorgen probeer ik verschillende tips en trucs uit, bijvoorbeeld:

  • Hoewel ik niet altijd super consequent ben, eindig ik de dag graag met het opschrijven van 3 dingen die die dag goed gingen, en 3 dingen waar ik die dag dankbaar voor ben;
  • Ik doe graag aan yoga en meditatie en bedenk mijn eigen mantra’s;
  • Naar buiten gaan en tijd doorbrengen in de natuur of in mijn tuin is heel belangrijk voor mij;
  • Ik hou ervan om mijn stemming ’s morgens op te peppen met vrolijke en betekenisvolle muziek. Dit liedje is de laatste tijd mijn go-to;
  • En als ik het écht nodig heb, geef ik mezelf peptalks, soms in mijn hoofd, soms in de spiegel, en soms is het een liedje…

 

Dit is de krachtige boodschap waarmee we achterblijven: Zorgen voor onze mentale gezondheid is niet alleen essentieel voor ons persoonlijke welzijn, maar ook voor de collectieve kracht van onze gemeenschap. 

 

We moeten ervoor blijven kiezen om het stigma en de discriminatie te bestrijden en prioriteit te geven aan onze gemoedsrust, zelfs wanneer we ons middenin uitdagende omstandigheden bevinden.  

 

Wij hopen dat deze verhalen je hebben gemotiveerd om proactief stappen te ondernemen om voor je eigen mentale welzijn te zorgen. Laten we de veerkracht en kracht van vrouwen overal vieren en blijven pleiten voor het belang van bewustzijn van mentale gezondheid en zelfzorg, niet alleen vandaag, maar iedere dag.

 

Als je je geïnspireerd voelt, moedigen we je aan om vandaag actie te ondernemen en te werken aan jouw mentale gezondheid. Of je nu praat met een goede vriend, professionele hulp zoekt of een zelf een iets uitprobeert, elke stap richting mentaal welzijn telt.

Hoe wil jij OpenUp gebruiken?

Groepssessies

Interactieve groepssessies en masterclasses om ervaringen te delen en praktische inzichten op te doen

Boek Space
1:1 sessies

Gemakkelijk toegang tot online sessies & chats met een gecertificeerde psycholoog, wanneer je wilt.

Boek consult
Zelfbegeleiding

Online cursussen & self-care materialen voor het verbeteren van je mentaal welzijn in je eigen tempo.

Ontdek meer