Zo maak je elke dag bijzonder

6 dec ‘21
3 min
Zingeving
Lisanne van Marrewijk
illustratie van jongen die bijzondere dingen doet

Een jaar heeft nogal wat dagen en het is niet gek dat je je af en toe verveeld of somber bent. De ene dag is de andere niet en soms voel je je gewoon een beetje ‘bleh’. Alsof de sleur je even te pakken heeft. Dat is oké, maar het kan wel vervelend zijn. Gelukkig heb jij zelf in de hand wat je op een dag doet en kun je dat ‘bleh’-gevoel voorkomen door elke dag een beetje bijzonder maken.

 

Soms kijken we op maandag alweer uit naar het volgende weekend of leven we toe naar dat leuke feestje of etentje van volgende week. Maar wat is er mis met vandaag? Dit is hoe je uit kunt kijken naar elke nieuwe dag en elke dag een beetje bijzonder maakt.

 

1. Wat is écht belangrijk voor jou?

 

Wat vind jij belangrijk in het leven? En hoe kun jij daar dagelijks iets mee doen? Psycholoog Myrthe Weijschedé deelt dat het belangrijk is om je leven te leiden vanuit jouw waarden: “Doe elke dag iets wat jij belangrijk vindt, wat in lijn is met jouw waarden. Ook al is het iets kleins.

 

Een voorbeeld van Myrthe: “Ik vind zelfbewustzijn en ontwikkeling erg belangrijk. Ik check daarom elke dag even bij mezelf in door de dag te starten of eindigen met een korte meditatie. Zo heb ik dagelijks in ieder geval één moment dat ik écht bij mezelf ben. Zelfs als het een zware dag was waarop niets goed ging, doe ik op die manier nog steeds iets dat belangrijk en waardevol voor mij is.”

 

“My goal is not to remain the same but to live in such a way that each day, year, moment, relationship, conversation , and crisis is the material I use to become a truer, more beautiful version of myself.” – Glennon Doyle

 

Wat zijn jouw kernwaarden en wat vind jij belangrijk? Misschien is het verbinding en kun je vaker iemand opbellen. Misschien is het gezondheid en kun je vaker een gezonde maaltijd koken.

 

👉🏼 Dit artikel kan je helpen bij het ontdekken van jouw waarden: Zo ga je staan voor wat jij belangrijk vindt (en leer je jezelf beter kennen)

 

2. Ervaar meer ‘awe’

 

Je wordt gelukkiger als je elke dag een beetje ‘awe‘ ervaart. Oftewel: als je meer ontzag voelt op een dag. Uit onderzoek blijkt dat awe zorgt voor een tevredener en nieuwsgieriger leven, mildheid richting anderen en het gevoel dat je meer tijd hebt.

 

Awe zorgt dat we onze aandacht even verleggen naar iets anders dan onszelf en laat ons voelen dat we onderdeel zijn van iets groters. Er zijn allerlei manieren om dat gevoel te creëren.

 

In een artikel van de universiteit van Berkeley lezen we dat we dit bijvoorbeeld ervaren als we naar een mooie zonsondergang kijken of als iemand een wereldprestatie neerzet. Maar je vindt het ook in de kleine dingen, zoals muziek, kunst of architectuur, het bovennatuurlijke of als je zelf een goede prestatie neerzet.

 

Ontdek welke dingen bij jouw het gevoel van awe of ontzag losmaken en probeer deze in jouw dagelijkse ritme mee te nemen. Denk aan het beginnen van de dag met je lievelingsnummer dat je altijd kippenvel geeft of een wandeltocht door het bos met zonsondergang.

 

3. Wat zou vandaag geweldig maken?

 

“Een andere manier om elke dag bijzonder te maken is door jezelf letterlijk de vraag te stellen: wat maakt vandaag geweldig?” Vertelt Myrthe. “Maak een lijst met (kleine) dingen die jij belangrijk vindt en waar jij energie van krijgt, zoals een wandeling maken, een uitgebreide maaltijd koken of even met je moeder bellen. Doe elke dag één ding van die lijst.”

 

Pyscholoog Inga-Marie Freund vult aan: “Het is goed om je juist te focussen op die kleine dingen die elke dag een beetje specialer maken, zoals een lekkere kop koffie, een half uurtje extra slapen of keihard meezingen met je favoriete nummer onder de douche.

 

Het is immers niet normaal dat elke dag een fantastische dag wordt, en dat is oké. We moeten de ups en downs waarmee we elke dag worden geconfronteerd juist accepteren en waarderen. Juist in de wereld van vandaag de dag waarin op social media iedereen alleen maar gelukkig lijkt te zijn.

 

“Everyone is trying to accomplish something big, not realizing that life is made up of little things.” – Frank A. Clark

 

4. Doe iets voor je toekomstige zelf

 

“Iets doen waar je toekomstige zelf je dankbaar voor is, geeft je een goed gevoel en helpt een dag speciaal te maken,” vertelt psycholoog Margit Nooteboom. Vraag jezelf af wat jij vandaag kunt doen, waar je morgen of over een tijdje baat bij hebt. “Dit kan van alles zijn, zoals het lezen van een interessant artikel, de ramen zemen of een nieuw recept koken,” licht Margit toe.

 

5. Doe iets voor een ander

 

“Ook het toevoegen van waarde aan het leven van een ander, helpt om een dag bijzonder te maken,” gaat Margit verder. Mensen die iets voor een ander doen, ervaren meer geluk in hun leven dan mensen die dat niet doen blijkt uit verschillende onderzoeken.

 

Fun fact: dat hoeft niet eens een groot gebaar te zijn. Zelfs al doe je iets kleins (zoals een kaartje sturen, een vreemde begroeten of iemand voorrang geven bij de kassa) vindt er een verandering plaats in onze hersenen die ons gelukkiger maakt, blijk uit onderzoek.

 

💡 Meer leren? In ons programma ‘Leven zoals jij wilt’ delen we tips, inzichten en handvatten om een meer bevredigend leven te leiden door te leven naar jouw waarden.