De OpenUp van… Raymond Kokken

4 mrt ‘21
4 min
Gijs Coppens
raymond-kokken

In de rubriek ‘De OpenUp van ..’ vertelt iemand openhartig over zijn leven. Onderwerpen als zingeving, bewustwording, twijfels en inzichten komen voorbij. En hoe speelt psychologie een rol in hun leven? We vragen het in deze aflevering aan Raymond Kokken, CEO Creative Clicks.

 

Raymond, hoe is het met je?

 

“Naar omstandigheden gaat het eigenlijk erg goed! Natuurlijk mis je dingen in het leven zoals het café, lekker uit eten gaan, samenkomen… het is ons allemaal stukje bij beetje afgenomen en dat maakt je wereld zeker een stuk kleiner. Dat gezegd hebbende: mijn familie is gezond en het bedrijf loopt goed door, I’m counting my blessings. Je kunt wel gefrustreerd raken over de situatie, maar ik sta liever stil bij bij de positieve aspecten en ik probeer er ondanks de omstandigheden toch iets moois van te maken.

Ik kijk ook echt uit naar alles wat straks wél weer kan, naar de zomer waarin we hopelijk de tijd gaan inhalen en weer kunnen genieten van onze vrijheid. Die optimistische aard zit in me, ik heb een aangeboren aversie tegen klagen. Hoe je het leven ervaart, hangt af van hoe je er tegenaan kijkt. Ik probeer zoveel mogelijk te kijken naar de dingen die er (wel) zijn en richt mijn blik op de toekomst.”

 

Er zullen ook zorgen zijn geweest in deze periode?

 

“Natuurlijk, die waren er zeker. Een heel groot deel van mijn leven is m’n bedrijf, dat ik samen met de partners met veel bloed, zweet en tranen heb opgebouwd in de afgelopen 12 jaar. Op het moment dat er een pandemie uitbreekt, maak je je uiteraard zorgen. Je kunt op dat moment niet inschatten welke impact het zal hebben en dat is spannend. Het heeft niet alleen invloed op jouw persoonlijke leven, maar ook op het bedrijf en daarmee op alle collega’s. Deze crisis raakt het welzijn van alle mensen met wie je werkt.

Om de situatie te kunnen overzien en behapbaar te maken, ben ik een soort emergency draaiboek gaan maken waarin een aantal scenario’s zijn uitgedacht. Wat kan er allemaal gebeuren? En als het misgaat, wat kunnen we dan doen? Door goed op een rij te zetten wat de eventuele stappen zijn die je gaat nemen, weet je ook wat je aan jezelf verplicht bent te doen om je bedrijf en alle medewerkers door deze crisis heen te helpen.

Als dat draaiboek eenmaal ligt, kan kan je dit ook weer achter je laten. Je weet immers wat je in elke situatie te doen staat en hoeft er geen onnodige energie meer aan te verspillen. Nu hebben we bij Creative Clicks wel het geluk dat we in een online business zitten die niet (hard) geraakt is. Uiteraard zijn er klanten voor wie de crisis grote impact heeft gehad, andere partijen zijn juist hard gegroeid. Wij hebben hierdoor als bedrijf (nog steeds) groei gezien en dat geeft een mate van rust. Ook naar het team toe is het fijn te kunnen zeggen: “Je hoeft je geen zorgen te maken om je baan, wij gaan met elkaar door deze crisis komen”.

Dat geeft een gevoel van comfort en daarmee voel ik me ook gezegend. Want als je me vraagt wat ik nu het ergste vind aan deze situatie, dan zijn het de bedrijven, ondernemers, zzp’ers, kortom iedereen die keihard werkt om te overleven, maar zo hard geraakt wordt of zelfs gedwongen wordt om te stoppen, buiten hun macht om. Dat raakt me enorm.”

 

Hoe houd je de rust erin voor jezelf?

 

“Het werkt voor mij erg goed om veel te sporten. Dit is iets wat ik sinds een aantal jaar structureel doe, zo’n vijf keer per week. Na een zware werkdag, wanneer het erg druk is in m’n hoofd, ga ik eerst sporten voordat ik mijn avond in ga. Het helpt me om dingen beter in perspectief te kunnen plaatsen.

Sport is voor mij dé manier om met de druk en verantwoordelijkheid van het ondernemen te kunnen omgaan. Het heeft eraan bijgedragen dat ik een evenwichtiger persoon ben geworden en daarnaast minder last heb van stress in mijn leven. Ouder worden helpt hierbij trouwens ook, en dat in combinatie met sporten, zorgt ervoor dat ik het leven steeds beter aankan.

Ik ben vanaf de start van mijn carrière altijd een streber geweest. Ik heb keihard gewerkt, wilde altijd beter worden in wat ik deed en was mezelf continu aan het meten met anderen. Ik ging naar bed met werk en stond er ook weer mee op, ik stond constant onder spanning. Het gebeurde dan ook steeds vaker dat ik in één keer ziek werd, uit het niets, alsof mijn lichaam het even niet meer aankon. Een aantal jaar geleden ben ik veranderingen gaan aanbrengen in mijn leefstijl: gezonder eten en vooral meer en regelmatig sporten. Sinds ik dat doe heb ik minder last van stress, slaap ik beter en kan ik een stuk beter relativeren.”

 

Heb je zelf wel eens met een coach of psycholoog gepraat?

 

“In de tijd dat ik startte met ondernemen, heb ik de nodige hulp gehad van een coach. Ik werd altijd bewierookt in de bedrijven waar ik voor werkte over wat ik allemaal in huis had en voor elkaar kreeg. Toen ik voor mezelf startte, liep ik toch wel tegen een hoop zaken aan.

In grotere bedrijven zijn jouw prestaties altijd deels gedragen en veroorzaakt door de mensen met wie je werkt. Als je het voor jezelf gaat doen, is het ineens 100% jouw eigen verantwoordelijkheid. In het begin was het bovendien zo dat een aantal producten die ik had ontwikkeld helemaal niet lekker liepen, dat maakte me onzeker. Waar ik eerst altijd de beste was, lukte het me nu niet goed te presteren. Het zorgde voor veel stress en zelfs migraines, ik raakte mezelf erin kwijt.

Een vriend die goed begreep wat ik doormaakte, adviseerde me om met een coach te gaan praten. Dit heeft me enorm geholpen om uit de negatieve spiraal van gedachten te komen. Het idee dat mijn onderneming niet zou lukken en het gevoel van falen vond ik verschrikkelijk. Maar de meeste verhalen die je jezelf vertelt, zijn niet waar. Door hierover te praten kon ik het in perspectief plaatsen en heb ik geleerd beter te relativeren, door te denken: wat is het ergste wat er kan gebeuren? En als dit gebeurt, wat kan ik dan doen?

Het is ook prettig om te praten met iemand die begrijpt in welke situatie je zit. Een business vanaf de grond opbouwen vraagt iets heel anders van je dan wanneer je werkt in een bedrijf dat in feite een geoliede machine is. Je eigen bedrijf starten is mooi, maar soms ook zwaar, het vergt een andere mindset. Een coach kan hierbij helpen je in te laten zien dat de ballast die je zelf op je schouders legt, niet altijd zo zwaar hoeft te zijn.”

 

Wat is het meest nuttige advies dat je ooit hebt gehad?

 

“Een van de aandeelhouders deed ooit de uitspraak: “Je kunt je wel overal druk om maken in je leven, maar 90% van de tijd heb je geen enkele invloed op de situatie”. En dat is zo waar. Het heeft geen zin je zorgen te maken over zaken waar je niets aan kunt veranderen of continu in je hoofd bezig te zijn met dingen die zouden kunnen gebeuren. Je verliest al je energie. Het advies is dan ook: focus je alleen op de dingen waar je wél invloed op hebt.

Daarnaast, iets wat ik ook heb geleerd over de tijd, is het de kunst om oplossingsgericht te denken en vooral niet te snel te oordelen of je te laten meeslepen door mensen en meningen. Probeer de zaken altijd van meerdere kanten te zien. Als eindverantwoordelijke ben je constant bezig met kleine conflicten, bijvoorbeeld dingen die spelen bij je medewerkers of de markt die niet helemaal loopt zoals je wilt. Je kunt je dan flink lopen ergeren aan alle omstandigheden, maar hier moet je, zeker als CEO, een goede weg in vinden.

Kijk bijvoorbeeld naar hoe Rutte zich staande houdt op dit moment, ik kan hier alleen maar respect voor hebben. Je kunt vinden van het beleid wat je wilt, maar de manier waarop hij leiderschap toont, zijn kalmte bewaart en altijd constructief blijft, is bewonderenswaardig. Het inspireert me. Het is makkelijk om van een afstand te schreeuwen, maar sta er maar eens. Het is oprecht knap om oplossingsgericht te blijven wanneer je met zoveel conflict en kritiek te maken hebt. Het zal je baan maar zijn.”

 

Wat geeft jou vervulling in je leven?

 

“Als je me dit een aantal jaar terug had gevraagd, dan kwam het erop neer dat ik zo groots en meeslepend mogelijk wilde leven. Ik wilde alles uit mijn carrière halen, nooit een feestje missen, maximaal leven en kijken waar het schip zou stranden.

Het klinkt cliché, maar niets is minder waar: naarmate je ouder wordt en kinderen krijgt, verandert dit. Ik ben veel gelukkiger met de kleine dingen in het leven. Ik voel me nederiger, het draait niet meer om mezelf maar om mijn familie en het zorgen voor anderen. Ik kan intens genieten van momenten met mijn kinderen, waarin ik ze zie genieten of we filosoferen over hoe zij het leven ervaren. Het besef dat geluk niet afhangt van de grootsheid en de meeslependheid, maakt het leven een stuk eenvoudiger.”

 

OpenUp werkt samen met Creative Clicks. Wil jij iets delen met één van de OpenUp psychologen? Boek een consult.