De OpenUp van… Mira ten Velden

27 jan ‘21
4 min
Gijs Coppens

In de rubriek ‘De OpenUp van ..’ vertelt iemand openhartig over zijn leven. Onderwerpen als zingeving, bewustwording, twijfels en inzichten komen voorbij. En hoe speelt psychologie een rol in hun leven? We vragen het in deze aflevering aan Mira ten Velden, Human Resources Director van LUMICKS.

 

Mira, hoe gaat het met je?

“Ja het gaat heel goed met mij! Ik heb het ontzettend naar mijn zin en ben erg happy in deze levensfase. Ik ben in mei bij LUMICKS begonnen, dus dat is nog niet zo lang, maar ik zit er ondertussen goed in, weet mijn weg binnen het bedrijf, hoef niet alles meer uit te zoeken, dat is een lekker gevoel.

“Tijd nemen om echt even stil te staan deed ik niet, totdat het leven voor mij werd stilgezet.”

Deze baan voelt als een cadeau. Er ging een bijzondere periode aan vooraf, waarin ik door borstkanker een jaar uit de running ben geweest. Al is de aanleiding uiteraard niet fijn, ik heb dit desondanks als een hele mooie fase ervaren. Een eye-opener. Ik ben iemand die altijd in beweging is, ga altijd vol enthousiasme door. Tijd nemen om echt even stil te staan deed ik niet, totdat het leven voor mij werd stilgezet. De tijd die hierdoor vrij kwam, heb ik dan ook dankbaar omarmd. Tijd om vrienden en familie te zien, tijd voor reflectie en creativiteit, tijd om goed na te denken.

 

Ik speelde al langer met de vraag of ik nog wel goed op mijn plek zat bij Shell, waar ik destijds werkte. Nu kwam er ruimte om dit te onderzoeken. Het was ook een periode waarin ik mezelf op verschillende vlakken heb kunnen ontwikkelen. Zo is bijvoorbeeld plantaardige voeding een grote fascinatie geworden. Het is zo waanzinnig hoeveel je ermee kunt doen en beïnvloeden! Niet alleen heeft het grote impact op je eigen gezondheid, maar daarnaast spelen uiteraard ook het milieu en dierenleed een rol.

 

Uiteindelijk heb ik besloten om na mijn herstel en nog een leuk project bij Shell mijn eigen weg te gaan bewandelen. Ik speelde met de gedachte om meer met voeding en gezondheid te doen en dus misschien een andere werkrichting te kiezen. Hier wilde ik echt even een paar maanden de tijd voor nemen, totdat bij toeval LUMICKS op mijn pad kwam. Eigenlijk ‘veel te vroeg’, maar het klikte en ik was op slag verliefd op het bedrijf, de fase waarin het zit en de rol die ik kon gaan bekleden. Dus ja, ik ben ontzettend blij dat ik hier nu terecht ben gekomen!”

 

Een nieuwe baan brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee, hoe ga jij hiermee om?

“Ik ben natuurlijk nog ‘jong’ in de rol, maar mijn ervaring helpt hierbij zeker. Ook al is de omgeving nieuw, ik heb inmiddels genoeg kennis en kunde om de grote lijnen te begrijpen, dus ik kom er altijd wel uit. Ik ben open en vind het leuk elke dag te leren. Ik gedij goed in chaos en krijg energie van het zoeken naar de rode draadjes in het geheel.

 

Het enige wat bij mij soms gevoelens van stress kan opleveren, is wanneer er veel dingen tegelijk op mijn bord liggen, waarvan ik nog niet goed kan overzien hoe ik ze kan aanpakken en hoe veel tijd dat gaat kosten. Maar dat spreek ik direct uit. Daar ben ik open in, en dat helpt zeker. Zodra ik heb uitgevogeld hoe ik het ga doen, dan loopt het ook altijd weer.

 

Deze baan geeft me veel energie en ik heb weinig last van vermoeidheid. Bij LUMICKS wilde ik in eerste instantie vier dagen gaan werken om zo een deel van de vrijheid die ik de afgelopen periode had ervaren te kunnen bewaren en om aan mijn ideeën over plantaardige voeding te werken, maar ik ben al snel naar vijf dagen per week gegaan. Gek genoeg geeft dat me op dit moment meer rust en focus. Als het weer goed voelt, pak ik de vier dagen weer op.

 

Wat is jouw ervaring met het praten met een psycholoog?

“Tijdens mijn herstelperiode heb ik een revalidatietraject gedaan, dit heeft me ontzettend goed geholpen. Het was natuurlijk best een intense periode. Het herstellen van een heftige ziekte is sowieso niet niks, daarnaast liep ik met de vraag of ik wellicht een andere werkrichting op zou willen, ik had een zoon in de puberleeftijd… het waren allerlei dingen die tegelijk speelden. Tijdens het revalidatietraject heb ik veel baat gehad bij ergotherapie, waarbij je leert om je energie op te bouwen na chemotherapie en daarnaast had ik gesprekken met een psycholoog, waarvan ik merkte dat ik dat heel fijn vond.

“Ik ben minder streng voor mezelf geworden en denk nu bewuster na: moet ik het of wil ik het?”

Het beviel me zo goed dat ik hierna nog een coachingstraject heb gevolgd, iets wat me veel inzicht heeft gegeven. Kennelijk zei ik tijdens de gesprekken met mijn coach steeds dat ik van alles ‘moest’, nu denk ik bewuster na: moet ik het of wil ik het? Ik ben minder streng voor mezelf geworden, het hoeft allemaal niet perfect en ik denk ook niet meer dat ik het allemaal zelf moet doen. De tuin bijvoorbeeld, dat laat ik nu aan mijn zoon over, als een bijbaantje, dat doet hij super!”

 

Wat is het mooiste advies dat je ooit hebt gehad?

“Dit is toch wel de instelling die mijn vader me heeft meegegeven: wees niet bang voor het onverwachte, omarm de onzekerheid en je kansen en ga de uitdaging aan. En vooral, geniet ervan, ondanks angsten en moeilijkheden. Met positiviteit en enthousiasme.

“Ik heb altijd positief in het proces gestaan en dat inspireert.”

Vanwege die positiviteit word ik regelmatig gekoppeld aan mensen die behandeld worden voor kanker en ik vind het mooi om er op die manier voor anderen te kunnen zijn. Ik heb natuurlijk ook veel geluk gehad dat het tot nu toe goed is afgelopen maar ik heb altijd positief in het proces gestaan en dat inspireert. Dit is overigens geen prestatie, maar zo gaat het bij mij vanzelf, daar heb ik geluk mee.

 

LUMICKS werkt samen met OpenUp.