De OpenUp van… Leonie

8 okt ‘20
5 min
Redactie OpenUp

In de rubriek ‘De OpenUp van ..’ vertelt iemand openhartig over zijn leven. Onderwerpen als zingeving, bewustwording, twijfels en inzichten komen voorbij. En hoe speelt psychologie een rol in hun leven? We vragen het in deze aflevering aan Leonie, HR business partner bij Yondr Group.

 

Leonie, hoe gaat het met je?

“Het gaat goed, dank! Nou ja, het gaat weer goed, kan ik beter zeggen. Ik heb inmiddels een betere balans kunnen vinden in alle dagelijkse activiteiten, werk, de kinderen en het huishouden, maar die balans is wel even flink zoek geweest in de afgelopen maanden. Tijdens de lockdownperiode heb ik moeite gehad alle ballen in de lucht te houden, ik voelde een constante rush, alsof er te weinig uren in mijn dagen zaten.

“Ik voelde soms letterlijk het bloed door mijn aderen stromen, mijn adem zat veel te hoog in mijn lijf en ik kon me moeilijk concentreren.”

Mijn man werkte op locatie en ik vanuit huis, met ook drie kinderen die ik les moest geven. Daarnaast waren er op werk door de situatie ook meer uitdagingen die om extra aandacht vroegen, waardoor ik continu met een opgejaagd gevoel rondliep, met de vraag of ik het wel goed deed en soms ook of ik het wel aan zou kunnen allemaal. Ik voelde soms letterlijk het bloed door mijn aderen stromen, mijn adem zat veel te hoog in mijn lijf en ik kon me moeilijk concentreren. Dat was niet ok, het was echt een hectische periode. Gelukkig is de rust wedergekeerd en kan ik zeggen dat het weer ok gaat met me.”

 

Wat heb je gedaan om de balans terug te vinden?

“Ik heb mezelf echt een halt toegeroepen: tot hier en niet verder. Het was nodig om op de rem te trappen, te ventileren en support te zoeken. Wanneer je alleen maar het gevoel hebt dat je aan het rennen bent en even niet meer weet waar je moet beginnen, is het nodig om gas terug te nemen om de dingen weer op een rij te kunnen zetten.

Ik heb vanuit mijn vakgebied veel burn-outs gezien en begeleid, die kant wilde ik uiteraard niet opgaan. Het is prettig dat ik hierover open heb kunnen praten op werk, dat er zowel thuis als op werk op dat moment te veel ballen in de lucht hingen en dat ik hier hulp bij kon gebruiken.

“De aandacht die ik aan mezelf heb kunnen besteden heeft me erg goed gedaan, de balans is terug en ik kan weer ademen.”

Ik ben gaan praten met een mental coach, zodat ik kon reflecteren. Dat heeft goed geholpen. Een welverdiende vakantie heeft hier zeker ook aan bijgedragen: afstand van de situatie, afstand van werk. Wij hebben een mooie bedrijfscultuur van samen doelen behalen en hard werken, en willen daarnaast uitdragen dat mentale gezondheid ook hoge prio mag hebben. Dat is erg belangrijk. De aandacht die ik aan mezelf heb kunnen besteden heeft me erg goed gedaan, de balans is terug en ik kan weer ademen.”

 

Wat helpt jou op momenten waarop je je minder goed voelt?

“Nog steeds heb ik wel eens het gevoel dat ik grip verlies, wanneer het te druk is of er veel gebeurt – het leven komt nu eenmaal met hectische en onverwachte situaties. Ik ben van nature een positief ingesteld persoon en probeer dan ook altijd te relativeren. Hoe heftig is de situatie nu echt? Kunnen sommige dingen niet even wachten tot morgen? Ik loop even een rondje, haal een glas water en zoom uit. Dat helpt om met meer afstand naar een situatie te kunnen kijken, iets wat het ‘probleem’ vaak een stuk minder groot maakt.

“Hoe heftig is de situatie nu echt? Kunnen sommige dingen niet even wachten tot morgen?”

Wat me ook goed helpt, is tijd voor mezelf inlassen om iets te doen waar ik op dat moment écht behoefte aan heb. Dat kan een serie kijken zijn, een boek lezen, een stuk wandelen of even kleuren, waar ik maar zin in heb, maar wel alleen. Met een drukke wereld om me heen is het erg fijn om af en toe even alleen te zijn.”

 

Wat is jouw ervaring met ‘opening up’, oftewel het praten met iemand?

“Ha, dat is wel mooi. Ik ben een energiek en positief, erg actief en ik praat graag. Ik heb eerder altijd gedacht dat je, wanneer je met een psycholoog gaat praten, wordt geholpen met oplossingen voor de uitdagingen en problemen waar je mee zit, maar dat is niet hoe het werkt.

“Door hulp te zoeken, je hart te luchten en te reflecteren over de dingen waar je op dat moment mee rondloopt, word je aangezet tot nadenken.”

Ik heb wel eens tegenover iemand gezeten met het idee: “ik praat maar door, maar: doe iets, zeg iets, reik me iets aan!”. Maar die persoon zat dan rustig achterover te leunen in de stoel, die kwam helemaal niet met een antwoord. Het mooie is, dat is precies waar gebeurt wat moet gebeuren: dit laat je zelf nadenken. Dat was voor mij een eye-opener: door hulp te zoeken, je hart te luchten en te reflecteren over de dingen waar je op dat moment mee rondloopt, word je aangezet tot nadenken en geholpen om zelf tot inzichten te komen. Dat is uiteraard erg waardevol.”

 

Welke levensles zou jij graag willen delen?

“Ik denk dat het belangrijk is om te proberen je zoveel mogelijk te focussen op de grote lijnen en je niet teveel druk te maken om details die er eigenlijk niet zo toe doen. We kunnen soms in de stress schieten van kleine, niet zo relevante dingen. Op die momenten probeer ik te relativeren en met een helicopterview naar de situatie te kijken. Is het allemaal echt zo erg? Vaak niet.

“Ik kan erg genieten van mijn geliefden, de mensen die ik graag in mijn leven heb.”

Daarnaast helpt het om te focussen op de mooie dingen die het leven te bieden heeft. Ik kan erg genieten van mijn geliefden, de mensen die ik graag in mijn leven heb. Door met hen tijd door te brengen en aandacht te besteden aan échte connecties, krijgt het leven extra kleur. Ik houd ook erg van avontuur, nieuwe dingen en plekken ontdekken, daar krijg ik energie van. Helemaal als ik dit doe met de mensen die ik lief heb. Kortom: focus op de positieve dingen!”

 

Yondr Group biedt OpenUp aan aan haar medewerkers.