21+ boeken die je mindset veranderen (aangeraden door psychologen)

28 mrt ‘22
3 min
Zelfvertrouwen
Lisanne van Marrewijk
illustratie van meisje dat boeken leest
Er zijn al heel wat woorden op papier gezet als het gaat over mentale gezondheid, persoonlijke groei en gelukkig zijn. Verhalen die je verder brengen of helpen omgaan met bepaalde situaties. Onze psychologen raden regelmatig boeken aan in consulten. Niet alleen omdat lezen je helpt ontspannen, het helpt je ook om dingen vanuit een ander perspectief te zien en brengt nieuwe inzichten. Deze boeken veranderen je mindset.

 

Deze lijst met boeken over mindset worden aangeraden door onze psychologen. Kies een boek dat je op dit moment aanspreekt of nodig hebt in je leven. Wie weet wat het je brengt.

 

“Reading is to the mind what exercise is to the body.” – Joseph Addison

 

1. The Happiness Trap – Russ Harris

 

“Wie het geluk achterna rent, die rent het voorbij.” Dat is de filosofie achter The Happiness Trap. Je leert hoe je destructieve gedachten en plek geeft. Acceptatie is hierbij een kernbegrip. De vicieuze cirkel van het altijd maar op zoek zijn naar geluk wordt doorbroken.

 

2. Rebel Talent – Francesca Gino

 

Een rebel zijn hoeft je niet alleen maar in de problemen te brengen. Het kan ook zorgen voor meer vreugde in je leven. Rebellen zijn innovatieve mensen en brengen de nodige veranderingen teweeg. Overtreedt eens de regels (niet allemaal natuurlijk) en zie welke wereld er voor je open gaat.

 

3. De moed van imperfectie – Brené Brown

 

Maak jij je snel zorgen over wat anderen over jou denken? Dan is dit boek iets voor jou. Je zult inzien dat je altijd al goed genoeg bent geweest en leren om je kwetsbaarheid te omarmen.

 

“We become the books we read.” – Matthew Kelly

 

4. Atomic Habits – James Clear

 

Iedereen heeft wel een slechte gewoonte. Als je die maar niet kunt afleren dan ligt dat niet perse aan jou, maar aan het systeem dat je hanteert. James Clear leert je hoe je je slechte gewoontes verandert en je goede gewoontes behoudt.

 

5. Who Moved My Cheese? – Spencer Johnson

 

Wie dealt met verandering is het leven, wilt dit boek lezen. Aan de hand van een verhaal van twee muizen en twee mini-mensen leer je belangrijke lessen die je helpen om verandering te omarmen. En the good part? Je hebt ‘m in één tot twee uurtjes uit.

 

6. Can’t Hurt Me – David Goggings

 

David Goggins had een verschrikkelijke jeugd, maar heeft door een flinke dosis zelfdiscipline en mentale kracht hard gewerkt om te komen waar hij nu is: “the fittest man in America.” Zijn levensverhaal is bizar en laat zien dat iedereen pijn en angst kan overwinnen en hun potentieel kan bereiken.

 

7. How To Stop Worrying And Start Living – Dale Carnegie

 

Meer gedaan krijgen en er ook nog eens plezier aan beleven? Ja, dat kan. Dale Carnegie leert het je in dit boek waarbij je niet alleen naar jezelf, maar ook naar je omgeving kijkt en de meer zorgeloze kant van het leven gaat inzien.

 

8. Thinking Fast And Slow – Daniel Kahneman

 

Mensen hebben twee manieren van denken: een snelle, impulsieve manier en een langzame, weloverwogen manier. Beide manieren zijn goed, maar soms gebruiken we de verkeerde manier van denken voor een bepaalde situatie. In dit boek ontdek je waarom mensen zo vaak verkeerde inschattingen maken en hoe je dit kunt vermijden.

 

“The keys to life are running and reading.” – Will Smith

 

9. Born To Be Good – Dacher Keltner

 

Positieve emoties vormen de kern van de menselijke natuur en vormen ons dagelijks gedrag. Sterker nog: ze zijn misschien wel dé manier om te begrijpen hoe we ons leven beter kunnen leiden.

 

Dacher Keltner neemt je mee in de wetenschap en filosofie omtrent menselijke emoties en leert je om in harmonie te leven met al je emoties en gevoelens.

 

10. The How of Happiness – Sonja Lyubomirsky

 

Een simpele en praktische gids die je uitlegt wat geluk is en wat geluk niet is. Het boek bevat talloze activiteiten en tips voor een positiever leven.

 

11. Hardwiring Happiness – Rick Hanson

 

In vier stappen leer je omgaan uitdagende gedachten en geluk. Door de ‘negativity bias’ te overwinnen, kun je je leven omgooien en goede ervaringen de juiste plek in je hersenen laten bemachtigen. Saillant detail: het kost je maar een paar minuten per dag.

 

12. Authentic Happiness – Martin Seligman

 

In dit praktisch boek legt psycholoog Martin Seligman uit dat ieder mens beschikt over verschillende ‘signature strengths’. En als je deze activeert, wapen je niet alleen jezelf tegen negatieve emoties, maar maak je ook de wereld om je heen een stukje mooier.

 

13. Solve For Happy – Mo Gawdat

 

In Solve for Happy deelt Mo Gawdat de onderliggende redenen waarom we lijden. Hij stippelt een stapsgewijs proces uit naar meer geluk en tevredenheid. Hij laat zien hoe je het leven door een heldere lens bekijkt en hoe we onze blinde vlekken overwinnen.

 

“Reading to me is like entering into a different world, learning new things and changing my perspective.” – Pia Linden

 

14. The Subtle Art of Not Giving a Fuck – Mark Manson

 

In zijn boek pleit Mark Manson ervoor om te stoppen met altijd maar positief te zijn. Leer daarentegen juist omgaan met je tekortkomingen en tegenslagen, zodat je er niet meer voor weg hoeft te rennen.

 

De (soms pijnlijke) waarheid onder ogen zien, geeft je meer moed en vertrouwen. Hij geeft je de tools om te kiezen waar jij wel en niet om geeft.

 

“Reading is like a home cinema in your brain, a gateway for your imagination and visualization.” Inga Marie Freund

 

15. The Laws of Human Nature – Robert Greene

 

Dit boek helpt je om jezelf en anderen (en de vooroordelen waar we ons niet bewust van zijn) beter te begrijpen. Wat drijft en motiveert mensen? En hoe kun je je lostrekken van je eigen gedachten en emoties? De inzichten zijn toepasselijk op alle gebieden in je leven, van je werk tot je relaties.

 

16. Master Your Mindset – Michael Pilarczyk

 

Een bijzonder boek dat persoonlijke, spirituele en zakelijk groei combineert in een persoonlijk verhaal van Michael zelf. Hij beschrijft een methode om je mindset opnieuw te programmeren en patronen te doorbreken.

 

17. Mindgym – Wouter de Jong

 

Een gids naar het opbouwen van een goede mentale conditie. Goed voor jezelf zorgen betekent niet alleen goed slapen, gezond eten en veel bewegen. In twaalf weken kun je met behulp van de wetenschappelijke inzichten en praktische oefeningen van Wouter de Jong jouw mentale conditie versterken.

 

18. The Child In You – Stefanie Stahl

 

Hoe vind je geluk door (weer) vrienden te worden met het kind in jou? Wat we meemaken als kind vormt ons als mens en bepaalt hoe we ons gedragen als volwassenen. Psycholoog Stefanie Stahl neemt je in dit boek mee in haar bewezen methode die je helpt om je innerlijke kind te omarmen.

 

19. The Schopenhauer Cure – Irvin D. Yalom

 

In dit verhaal over een bejaarde psychiater leer je meer over de kracht van filosofie, psychologie en groepstherapie. Hij herevalueert zijn leven na een confrontatie met de dood en komt opnieuw in contact met een oud-cliënt die nu zelf studeert voor psychiater.

 

20. Why Has Nobody Told Me This Before? – Dr. Julie Smith

 

In haar boek leert psycholoog Julie Smith je deskills die je nodig hebt om de uitdagingen die in het leven op je af komen, aan te gaan. Ze helpt je de leiding te nemen over je emotionele en mentale gezondheid. Of het nu gaat om het vinden van meer zelfvertrouwen, opbouwen van mentale veerkracht of omgaan met angsten, Julie Smith geeft je de tools en adviezen die je verder helpen.

 

En voor wie haar nog niet volgt op Instagram, doe dat vooral.

 

21. Lighter – Yung Pueblo

 

Dit boek helpt je op jouw pad om jezelf beter te begrijpen. Yung Pueblo vertelt hoe we het verleden achter ons kunnen laten, meer zelfcompassie kunnen ontwikkelen en zo emotioneel volwassen te worden. Als de zwaarte van het leven wegvalt, ontstaat er meer ruimte en kun je je verbinden met het nu.

 

22. The Myth of Normal – Gabor Mate

 

Ziekte en trauma bepalen hoe we ons leven leven. In dit boek vertelt de gerenommeerde arts de onderliggende oorzaken hiervan en legt hij verbinding tussen de manier waarop we lijden en de druk van het moderne leven. In het boek leer je jouw authenticiteit omarmen, ongeacht wat de maatschappij van je verwacht.

 

23. Leven in crescendo – Stephen R. Covey & Cynthia Covey

 

Het is nooit te laat om je beste leven te leven, dat meent Stephen Covey (auteur van een andere aanrader: The 7 Habits Of Highly Effective People). Leven in crescendo gaat erover dat het beste nog moet komen. Er valt altijd meer te leren en meer bij te dragen aan het leven van anderen.

 

(laatste update artikel: 12 december 2022)