De OpenUp van Erik-Jan​​​​ Ginjaar

27 mrt ‘23
6 min
Relaties
Zelfvertrouwen
Werkprestaties
Redactie OpenUp
In de rubriek ‘De OpenUp van ..’ vertelt iemand openhartig over diens leven. Onderwerpen als zingeving, bewustwording, twijfels en inzichten komen voorbij. En hoe speelt psychologie een rol in hun leven? We vragen het in deze editie aan Erik-Jan Ginjaar, Algemeen Directeur van Postillion Hotels.

 

 

Hé Erik-Jan, hoe gaat het met je? 

 

Goed! Ik moet een beetje lachen om je vraag. Ik vind dit zelf namelijk één van de belangrijkste vragen om te stellen. Aan gasten én aan collega’s. Ik laat collega’s vaak het belang zien van deze vraag.

 

Maar het gaat dus goed. Hoewel, we zijn thuis aan het verbouwen. We hebben wekenlang gekampeerd in eigen huis en dat heeft toch wat meer impact op me gehad dan ik van tevoren had gedacht. Het gezegde ‘de laatste loodjes wegen het zwaarst’ is zeker van toepassing. Maar het einde is gelukkig in zicht. 

 

 

Dat lijkt me best zwaar. Een baan met veel verantwoordelijkheid én een verbouwing thuis.

 

Het gaat met ups en downs. Voor mijn vrouw is het nog pittiger dan voor mij. Caroline gaat haar eigen bakkerij beginnen. Ze zit dus tegelijk in de opstartfase van haar eigen onderneming en in een verbouwing. 

 

Maar we slaan ons er een weg doorheen door met elkaar te blijven praten. Mijn vrouw en ik onderling, met de kinderen, maar ook met mijn collega’s. 

 

Gelukkig heeft de verbouwing weinig impact gehad op mijn werk. Het enige wat mijn collega’s gemerkt hebben is dat ik aan de randen van de dag mijn werk weleens afmaak in een kroegje hier in het dorp, omdat ik thuis geen werkplek heb. 

 

 

Je hebt drie jonge kinderen thuis. Is het vinden van een werk-privébalans voor jou een uitdaging?

 

Het is een inherent onderdeel van mijn baan dat ik weleens ’s avonds moet werken en 24/7 bereikbaar moet zijn. Dat is nou eenmaal niet anders. 

 

Maar ik kijk hier heel nuchter naar. Ik normaliseer de situatie thuis. Als ik tegen mijn kinderen zou zeggen dat het zo erg is dat ik er weer een avond niet ben, dan wordt het ook erg. Nu vinden de kinderen het heel normaal. Ja, ik moet weleens ’s avonds werken. Maar ik maak daar geen big deal van. 

 

Ik ben twee à drie avonden doordeweeks thuis en dan ben ik er ook met mijn volle aandacht: de tijd die ik met mijn kinderen en vrouw doorbreng is van heel hoge kwaliteit. Collega’s weten dat ze me op die momenten niet kunnen bereiken, alleen voor noodgevallen.

 

Eén van mijn vrienden zit in het bestuur van een sportvereniging, bij een fanfare en bij tennis. We kwamen laatst tot de conclusie dat ik vaker thuis ben met de kinderen dan hij. Toch wordt hem nooit gevraagd of hij het wel allemaal gecombineerd krijgt. 

 

Werk is voor mij een belangrijk onderdeel van een gebalanceerd leven. Zonder mijn werk, zou ik geen leuk mens zijn. Mijn werk zit mijn privéleven dus niet in de weg. Mijn werk zorgt juist voor een mooier en fijner privéleven. 

 

 

Welke momenten in je dagelijkse werk ervaar je als mentaal uitdagend?

 

Gelukkig heb ik weinig last van mentale uitdagingen. Ik doe wat ik leuk vind en ik krijg veel energie van mijn werk. Bovendien ben ik door de jaren heen vrij goed geworden in relativeren. Dat helpt mij enorm. 

 

Dat betekent heus niet dat het alleen maar hosanna is. Natuurlijk worstel ik weleens ergens mee. Ik ben heel gepassioneerd, betrokken en bevlogen. Én ik hou van een recht-door-zee manier van communiceren. Die combinatie leidde er vroeger vaak toe dat ik mijn collega’s op boze toon aansprak als er verbeterpunten waren. 

 

Een heel concreet voorbeeld was toen ik tegen een supervisor mopperde dat er te veel werknemers stonden te niksen: “Wat is dit nou weer voor flauwekul? Weet je wat dat kost?” Ik denk dat ik er zelfs wat bij gescholden heb. De ochtend erna hoorde ik dat gasten geklaagd hadden over te weinig bedienend personeel. Ik belde de supervisor. Hij zei: “Je vond dat er te veel mensen stonden, dus heb ik ze naar huis gestuurd.” Mijn boodschap was blijkbaar zodanig dwingend geweest, dat deze véél groter werd geïnterpreteerd dan de bedoeling was.

 

Boosheid kan af en toe prima zijn, maar als goede leider moet je verschillende communicatievormen beheersen. Daar ben ik met een coach aan gaan werken. 

 

 

Je zoekt dus actief naar externe hulp als je ergens mee worstelt?

 

Ja! Ik werk ongeveer ieder jaar met een coach aan een casus waar ik op dat moment mee worstel, of aan een vaardigheid die ik wil ontwikkelen. Momenteel ook! 

 

Mijn moeder heeft me daar als kind al de waarde van laten zien. Als 17-jarig knulletje worstelde ik een tijdlang ergens mee. Mijn moeder heeft me toen naar een psychiater gestuurd. Ik vond dat vréselijk. Ik ben toch niet gek? Dacht ik. Maar Gerard heeft me zo ontzettend veel geleerd. 

 

Eén van zijn belangrijkste lessen was: mensen vinden het leuk om te kletsen over dingen die ze niet zeker weten. Dat is precies de aantrekkingskracht van roddel en achterklap. Als je openheid van zaken geeft, is de lol er gauw vanaf. Dit pas ik in mijn dagelijkse werk toe. Ik benoem altijd alles. Zo blijft alles lekker overzichtelijk en gaan er geen onware verhalen rondzingen bij de koffieautomaat. 

 

 

Gun je anderen ook een Gerard (of een psycholoog van OpenUp)?

 

Zeker. Daarom vind ik OpenUp zo belangrijk. Met een psycholoog praten is geen nederlaag. Als je openstaat voor hulp, zul je groeien. Ik overdrijf niet als ik zeg dat mijn sessies met Gerard life changing waren. Ik zei vorige week nog tegen mijn moeder: “Ik durf te stellen dat jij er met deze interventie voor gezorgd hebt dat ik kan zijn wie ik ben.” 

 

Soms heb je gewoon even hulp nodig. Met iemand van buiten naar je probleem kijken helpt. Ik heb zelf laatst een afspraak gehad met een psycholoog van OpenUp omdat er in mijn privéleven iets veranderde waarmee ik worstelde. Dat gesprek was ontzettend fijn. 

 

De werkwijze van OpenUp is bovendien erg sterk. Je kunt op een laagdrempelige manier hulp zoeken, welk probleem je ook hebt. Groot of klein. Ik vind het heel fijn dat we dit onze werknemers kunnen bieden. 

 

Ook als mensen er niet direct gebruik van maken. Veel mensen kiezen een hotel met een zwembad en toch gebruikt maar 12% van de gasten het. Het feit dat het zwembad – en de mogelijkheid te zwemmen – er is, is al fijn.

 

Zo is het ook met OpenUp. Weten dat de mogelijkheid er is om met een psycholoog te praten als je hulp kunt gebruiken, geeft al rust. 

 

 

Hoe vind jij je rust en ontspanning?

 

Ik ben niet iemand die actief op zoek gaat naar rust en ontspanning. Rust en ontspanning zijn voor mij bijgevolgen van de dingen die ik leuk vind om te doen.

 

Ik probeer twee keer per week te sporten. Ik vind fietsen heerlijk. Dat geeft zoveel energie. En ik hou ontzettend van lekker kneuteren thuis. Op zondagochtend met de kinderen en de hond naar het bos. Dat soort dingen. Heerlijk!